( kisg | 2021. 09. 26., v – 07:32 )

Szerinted mennyi lesz az EUR jövő áprilisban? 400 vagy 450? :)

Ha a 400-at vesszük alapul, az akkori bruttó 1.000.000 a mostani bruttó 875.000-nek felel meg. És akkor még az infláció többi részéről nem beszéltünk. Még az is a mesés gazdagság kategória? 

Ez pontosan azt mutatja, hogy ismét az (alsó) középosztály fogja ezt kifizetni, közülük is azok, akik munkaviszonyban dolgoznak. Mert ők azok, akiktől már van miből elvenni, és a teljes jövedelmük az állam számára tervezhetően, látható módon megjelenik.

Szerintem érdemes Kyosaki-t olvasni, mert elég olvasmányos, és tök jól leírja, hogy a jelenlegi SZJA rendszert annak idején pont hasonló "fizessenek a gazdagok" indokkal nyomták át Angliában, ráadásul csak valami ideiglenes hadiköltségvetés részeként.

Aztán hogy-hogynem, pont nem a tényleg gazdagok fizették meg, hiszen aki tényleg gazdag, az _nem_veszi_ki_a_jövedelmét_ a cégeiből, csak pont annyit, amennyi a személyes használatára szükséges. Erre persze a mindenkori kormány is rájött, és a "nagy sikerre" való tekintettel, állandóvá tették az SZJA-t.

És a nép mindenhol, időről-időre bekajálja ezt...

Ez egyébként a kormány színétől függetlenül igaz. A mostani kormány sem azért tartja alacsonyan az SZJA-t mert az az "embereknek" jó...mellette meg van egy világbajnok ÁFA + egy fenntarthatatlan és káros TB és nyugdíjrendszer.

Mindegy, hogy ki van kormányon, az állampolgároknak az az érdekük, hogy tisztában legyenek ezekkel az összefüggésekkel. Az államot csak az államtól a lehető legnagyobb mértékben független, vállalkozó szemléletű állampolgárok tömege tudja (Magyarországon sajnos csak tudná) kordában tartani.