( andrej_ | 2021. 09. 25., szo – 23:18 )

Nyilván ha olyen elborultan alacsony határok jönnek, mint amik (arányosan) voltak, akkor az egész egy marhaság. Ha jól csinálja valaki a sávos adót, ami egyébként elég általános az eu-ban, akkor mondjuk 7 számjegyű bruttó körül van fordulás, vagy akár fölötte. Tehát egészen addig picit még kevesebbet is fizetsz és felette kezd valaki picivel többet fizetni. Arra se gondolnék, hogy ilyen 40%-os felső kulcs jó lenne. Hogy szép kerek számokkal nézzük, mondjuk egy 8-16-24-es vonal például.

A másik válaszra pedig azt tudom mondani, hogy egy erős 7 számjegyű fizuból, hogy ha mondjuk havi 10-15k-val többet ad be valaki a közösbe, akkor annak nem kéne horrornak lennie. Természetesen ez akkor működik, hogy ezt a pénzt az állam (aki ugye a nép megbízott ügyvivője), jól forgatja vissza, akkor megnagyobb kereslek érkezik és jön a fizuemelés, ergo a nominális pénz még több is lehet. Akár onnan is meg lehet közelíteni, hogy aki tehetősebb, az jó eséllyel többet igényel a közös és korlátos elemekből. Például több gyereket vállalhat, jóval többet autózik (úthasználat + környezeti terhelés), jóval nagyobb lábon él, viszont aki szerény körülmények között van, azt mégiscsak meg lehetne segíteni annyival, hogy több esélye legyen fejlődni és feljebb tudjon lépni, amiből végsősoron mindenki profitál.

Azzal természetesen tisztában vagyok, hogy az itthon történelmi okok miatt kiakakult taposómalom elv, az elég nagy gátja egy talán igazságosabb újraelosztásnak. Mindenki foggal-körömmel védi amit nagynehezen elért, akkor is ha szerencsével érte el, mert az látszik, hogy ha bármi homokszem van, akkor már baromi nehéz lesz újraépíteni. Az viszont szerintem könnyen belátható, hogy azért egy 1,5 millió bruttóból egy picivel több SZJA-val meg lehetne tolni a nemzeti érdeket, mert ő sem örül annak, hogy futóművet kell cserélni a szép új autója alatt.

Az utsó nagy probléma, hogy nem biztos, hogy úgy jó a szavazás, hogy jellemzően dühből valaki ellen kell szavazni bármiért. Mi lenne, ha csak úgy simán normálisan sikerülne a kormányzás?

Egyébként nem magamtól okos, csak a kolbászkerításgyárba kell átnézni: https://www.wko.at/site/mehrsprachige_info/Aktu-lis-ertekek:-Joevedelem…

Kb. 10,8 millió forintnál (ott fordul mégfeljebb) 19%-nyi SZJA-t fizetsz. Ez egy 900k-s bruttó. Cserében jóval erősebb családi pótlékot adnak (ettől picit idegesek is lettek, mert a jó magyar elhordta kintről...), azaz visszaadnak. Minden esetre a jó fizetésekből  és egyéb adókból befolyó erősebb adókból van zseton olyan nemzeti infrát fenntartaniuk, amit annyira szeretnénk ide is. Aztán mivel jók a fizetések, és a kisebb pénzüeknek ott az adó, sokkal erősebb belső kereslet tud kialakulni, amiből következően ki tudják fizetni a mégjobb fizetéseket. Ehhez ráadásul egész más ÁFA szabályok vannak, például a németeknél az élelmiszerre 7% az áfa, ha minden igaz az osztrákoknál 10%, nomeg a normál áfa is 19 és 20%. Szóval igazából a kevesebb néha több... no részemről ennyi, aztán ha nagyon nyer a csoda ellenzék és nagyon megőrülnek, akkor végül lehet miattuk kell költözni.