( Raynes | 2021. 09. 25., szo – 18:23 )

Ez egy marha gyenge proci ám, a 4 mag ne tévesszen meg, mert a freki, cache elég alacsony, alig pár 4-6 W-os proci, aminél még a legtöbb laptopban lévő 15-35W-os mobilproci is sokszor erősebb, nem hogy egy tisztességes 65-120W TDP-s asztali proci.

Egyébként nekem sem tetszik ez a legyen minden webapp, meg JS szemétdomb fejlesztési modell, szerintem még a hardverek és a netsávszélességek nem értek meg hozzá igazán, de a trend tényleg ebbe az irányba mutat. Nyilván aki tud reálisan gondolkodni, az utálja ezt, de azt kell érteni, hogy ebben nem a userek és a szakma dönt, hanem nagy cégeknél öltönyös-nyakkendős managerek, meg babzsákfeljesztők (soydev-ek), ahogy te hívod, és nekik ez nem csak azért kényelmes, mert egy platformra kell csak megírni a szoftvert, hanem a cégnek is jó, mert ha ilyen online bejelentkezős, havi bérléses alapon megy, akkor az egyszeri usernek nincs esélye lewarezolni a ×4rjukat, ha nem fizet elő, nem tejel, bukta az egészet, meg nincs az, hogy az offline szoftvert nem update-eli lustaságból, és ezért több verziót kell támogatni, foltozni, debugolni, meg könnyen így online szoftvert futtatva mindenkit könnyebben megfigyelhetnek, privát adatait eladhatják marketingcélokra. A Google a Doc-sal régóta így működik, ebbe az irányba megy a MS is a webes Office365-tel, meg az Electron/Chrome alapú szutykaikkal (Zoom, Skype, stb.), Adobe már régóta előfizetési modellben tolja. Ez lesz a jövő szomorú valósága, és még a legkisebb baja, hogy bloat, meg JS f0schtócsa az egész.

Nem csak a webes dolgokra igaz, de már a natív alkalmazások is úgy mennek lassan, hogy minden virtualizálva, konténerben, stb. fut, meg disztróagnosztikus univerzális csomagformátumban jön. Lassan már ez a natív alkalmazást használok, natívan, natív disztrócsomagként, már a Linux világában is konzervativizmusnak számít.