( Raynes | 2021. 09. 24., p – 19:13 )

Ahogy itt már többen írták: tintasugarast semmiképp, be fog száradni, nem tudsz ellen mit tenni. Inkább mondj le a színes nyomtatásról, vegyél ff lézert. Ha meg nagy ritkán annyira színes kell, akkor kinyomtatód melóhelyen, vagy elviszed egy fénymásolós/nyomtatós szalonba, ahol drágán nyomtatnak, de ha csak néha kell, pár oldal, akkor gazdaságosabbra jöhet ki, mint otthonra a színes profi nyomtató.

A linuxos támogatás szerintem ma már kb. minden nyomtatón megoldott, a HP, Brother, Samsung linuxos támogatása általában elég jó, Epson, Canon régi nyomtatóihoz lehet kernelmodult kell forgatni, vagy gutenprint csomagot telepíteni, és kicsit hekkelni, mire megy, nem lesz annyira felhasználóbarát. A Wi-Fi-s része nem tudom mennyire bonyolítja meg, eddig minden nyomtatóm csak USB porton keresztül használtam Linux alatt.

A legbiztonságosabb a PDF, PS, PCL nyelvet natívan ismerő nyomtatók, mert azokhoz elég egy generic driver, meg esetleg Wi-Fi-on valami nyomtatómegosztási beállítás, és specifikus driver nélkül is mehet, akármilyen OS-en, akár BSD-ken is.

Szerintem mér egy jó évtizede teljesen elavult ez a nyomtatási téma. Mert ki a rák nyomtatna már? Én, mikor évekkel ezelőtt még többet nyomtattam, már akkor is csak extrém esetekhez kellett, hivatalos helyekre (önkormányzat, bíróság), meg álláspályázatokhoz, ahol elfingották magukat, hogy papír alap kell, mert ők papírt akarnak nyalni, mert csak a hitelesssss, mert ők még a múlt században vannak megragadva, meg 8 tanú, meg közjegyzői hitelesítés és vérpecsét. Meg még 15 éve egyetemistaként, ha jegyzetet kellett nyomtatni, mert ugye akkor még nem volt mindenki zsebében táblagép, értelmes kijelzőjű okostelefon, ebook reader, amin meg lehetett volna oldani a tanulást (akkor is léteztek ezek, csak vagyonokba kerültek, és csak a legburzsujabbak engedhették meg), hanem muszáj volt papírra kitolni a sok sz*rt, hogy kijelölőfilcezni és széljegyzetezni, kommentelni lehessen benne, és ne legyen az ember desktop monitorhoz meg akkori ősi, batár tégla laptophoz kötve. Ma már nem tenném, mert nem kell semmihez, főleg, mióta külföldön élek, még ritkábban kell. És nem, nem a környezet védelme miatt, hanem mert eljárt felette az idő, feleslegesen foglalja a helyet, port, sok papír tárolása tűzvédelmi kockázat is, már csak nyűg az egész patronostól, tonerestől, driverestől, hálózati megosztásostól, bizbaszostól, el kéne már felejteni így 2021-re. Ahogy az írógépet, CRT kijelzőket, analóg vezetékes telefont, magnókazettát, stb..

Ahogy a cégbíróságon már kb. 15 éve elő van írva a digitális, online ügymenet, úgy elő kéne most már írni a közigazgatásban, és álláspályázatokon, és iskolákban is kötelezővé tenni, hogy nem kérhetnek semmit papíron.