( gee | 2021. 09. 24., p – 15:15 )

Jelenleg 5 és 20 GBps közti sebességek érhetők el. Mire nem lesz ez elég 10 év múlva? Mert kevés lesz, hogy 100 GB 40 másodperc alatt menjen át? Milyen tároló bírja azt jelenleg kiszolgálni?

Az átvitt adatot nem feltétlenül tárolni kell. Pl. lehet, hogy megjelenítésre használja.

A mostani laptopom egy USB-C porton max. 2 külső monitort tud kiszolgálni. Ha jól olvastam más eszközök leírását, egy USB-C két 4K monitorra meg egy harmadik 1080p monitorra elég ez a sávszélesség. Most nem így használom, de nem bánnám, ha 4 4K monitort rá lehetne kötni a laptopra. Nem lehet, szóval máshogy oldom meg (mást használok erre a feladatra).

A laptopon egy USB-C portra csatlakozik egy docking station, ami a gigabites ethernetet meg a két külső monitoromat is viszi.

Már most vannak 8K megjelenítő eszközök, 10 év meg hosszú idő, ki tudja, milyen felbontások lesznek akkor?

Lehet, hogy 10 év múlva valami 16K vagy 32K felbontású monitorokat és VR headseteket akarnék majd rákötni az akkori gépemre. Mindegyikből egynél többet. Plusz lehet, hogy lesz egy 100 Gbps ethernet is mellettük. Meg ki tudja, mi még.

Szerintem egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a mostani sávszélesség nem lesz elég. Persze az is simán lehet, hogy a fizikai csatlakozót megtartva az akkori USB szabvány ennél lényegesen nagyobb sávszélességet is lehetővé tesz majd. Meglátjuk.