( wlaszi | 2021. 09. 24., p – 08:29 )

Én azt látom, hogy a leírt igények folyamatosan változnak...először jelerősség gondod volt, utána sebesség, aztán hatótávolság (a kert végében is legyen fasza), valamint az egészet 1 AP-vel elég legyen megoldani.

2,4GHz-en elvileg előhoztad ugyanazt a jelerősséget, tehát lefedettség gondod eszerint már nem lehet, max sebesség. 5GHz-n látszik, hogy a UPC doboza tesz a szabványra (ld DFS) és bár típust nem írtál, feltételezhető, hogy hw-esen többet tud mint az ac3 (4x4 mimo + wave2), tehát ez is indok sebességteszted az eltérésére. (mondjuk a duplaNAT-ra/bridge módra nem írtál semmit, ami szintén ok.

A 2 fal + kertvége (=külső fal+ növényzet) feltétel azért eléggé mutatja, hogy normálisan ezt több AP-vel kellene megoldani, főleg ha minőségi igényeid is vannak. Tökmindegy milyen gyártó milyen eszközéről beszélünk! Fentebb linkeltek egy esettanulmányt, amiben van szép görbe arról, hogy minden egyes fal mennyit vesz le a jelszintből, és tippre nem európai falakkal számolták azt...

És itt most végig az AP TX jelszintjéről beszéltünk, de ott van az RX ág (ami ugye a másik oldalról a kliens TX), azt is érdemes vizsgálni, még jó, hogy a mikrotikben azt is láthatod, nem kell egy mobilteleonra hagyatkoznod.  De ha egy laptopra felraksz egy inssider-t és lehet mérni, adatot gyűjteni különösebb hókuszpók nélkül (persze ott is azonnal előjön, hogy milyen wifi van a laptopdban...).

Olvasni/néznivaló első körben...de ezen az úton elindulva még van egy tonnányi a megfelelő keresőszavak beírása után (RSSI,SNR,CCI,CCQ,BitRate...):

mum#1, mum#2 / pdf

meraki doksi#1, meraki_doski#2

 

Ja, még valami: írtad, hogy 2017 óta veled van a UPC doboz. Ha jól olvastam a UPC-Voda fúzió óta cserélik ezeket mindenhol...lehet, hogy egy telefon és cserélik egy újabb, talán kevésbé instabil cuccra.
Illetve még annyi, hogy a több AP + kábel az igazi megoldás, mert a wifi mesh-ek 99% ugyanúgy a DFS zónát használnák (ld. Audience) amit csak a szabvány meghágásával tudsz stabillá tenni.
Esetleg még ott van lehetőségnek a powerline, de azon szerintem nem megy majd a csigabit.

 

u.i.: szerinted milyen körülmények között lehet optimálisan beszélgetni (kommunikálni)? Ott, ahol üvöltözni kell egymással (akár a távolság, akár a környezeti zaj miatt) vagy ott ahol normál kényelmes hangerőn szólal meg mindenki és a többi fél is számára kényelmes hangerőn hallja azt? Na, ez a wifi és most azon rugózol, hogy mindenki üvöltözzön, hogy áthallatszódjon a 2 faladon...és az a gondod, hogy valaki vagy nem elég hangos, vagy nem elég jó a hallása...pedig te már láttál 2 olyan embert aki erre képes volt, tehát ez a fasza irány.