( Caro | 2021. 09. 24., p – 07:34 )

Mitől lesz nagyon elavult?

Mechanikailag: a type-C méretkategóriájában talán a legrobosztusabb. Nagyobb a lightning-nál, az igaz, de ennek megfelelően nehezebb is eltörni. A csatlakozó rész védve van. Nem IP védett, az igaz. De a lightning sem... Több tüskét nem nagyon lehet beleszuszakolni, egyszerűen gyártástechnológiai korlátok miatt. Jelenleg 0.5 mm a lábtávolság. Le lehet gyártani kisebbet is, de akkor már a NYÁK gyártó is hisztizik.

Elektromosan: a felsorolt termékkategóriák közül mire nem lesz elég a 100 W töltés 10 év múlva? Egyelőre akksi oldalról van ennek limitációja, elég nagy áttörés kellene az akku technológiában. Egy egy cellás 3000 mAh 100 W-al <10 perc alatt tölthető lenne elméletileg, de az akksik nagyon izzadnak, ha 1 óránál gyorsabban akarod tölteni. Amiben van is fejlődés, de az évről évre beharangozott csoda akksik helyett még mindig a leggyorsabban tönkremenő Li-Co-O2 kémiát használják. Egyedül az elektromos járműveknél lépnek ki néha ebből.

Másrészről a 100 W-os type-C kábelt ma is vadászni kell.

Elektronikusan: itt is elég nagy technológiai áttörésekre lenne szükség. El szoktuk felejteni, hogy az USB-t eredetileg egerekhez meg billentyűzetekhez találták ki, amire az 1.1 ma is tökéletesen elég lenne. Csak valaki kitalálta a USB stick-et, azóta elszabadult a káosz. Mert az eredeti USB nem nagy sebességre lett tervezve, a 2.0 még egy szép teljesítmény volt, de aztán rá kellett jönniük, hogy a nagy sebességhez szét kell szedni az adó és vevő párokat. Így lett az USB 3.0. De ez már rendben van, majdnem olyan jó lett, mint az ethernet, csak kb. újra ki kellett találni az USB-t. Jelenleg 5 és 20 GBps közti sebességek érhetők el. Mire nem lesz ez elég 10 év múlva? Mert kevés lesz, hogy 100 GB 40 másodperc alatt menjen át? Milyen tároló bírja azt jelenleg kiszolgálni? Ethernetből alig-alig fordul elő gigabitnél gyorsabb, és azon sok helyen dolgoznak.

Persze mindig felmerül, hogy dobjuk ki a rezet, térjünk át optikára. Az Intel is, az Apple is kacérkodott ezzel, aztán mindegyik kukázta a projektet. Ilyen távolságon nem éri meg. Meg azért a táp átvitele optikán nyűgös (nem lehetetlen persze), így valamennyi réz mindenképp maradna.

Ergonómiailag: Hogy ne csak kétféleképp legyen bedugható? Hát ezt a Nokia már rég tudta a DC barrel jack-el, mégis utálta mindenki. Én mondjuk nem, mert szeretem a faék egyszerű dolgokat. Mágneses rögzítés: erre vannak 3rd party termékek most is, de valamiért az Apple is eltüntette a MacBook-okról.

Nem azt akarom mondani, hogy nem LEHET jobbat csinálni, de az USB 3.2 type-C eléggé kimaxolja a jelenlegi technológiát. És ahogy ma egy 10 éves PC is még bőven használható, vélhetően ez is elég lesz 10 év múlva is. Főleg ha belevesszük, hogy a fejlődés érezhetően lassul is. Sok áttörésre lenne szükség, hogy meghaladjuk a type-C-t még egy jó ideig.

És amit nehéz benne továbbfejleszteni, az csak a mechanika és az ergonómia. Ha kell, több kakaó mehet rajta, mert a feszültség még vélhetően növelhető egy későbbi szabványban, és a sebesség is, ha a szilícium javulni tud. Meg persze megfelelő kábelt is tudnak hozzá gyártani.

De térjünk rá vissza 10 év múlva. Előre szólok, ha még élek, meg a HUP is meglesz, és el sem felejtem, akkor fel fogom éleszteni ezt a thread-et. :)