( TCH | 2021. 09. 23., cs – 12:25 )

Az én válaszom itt van: maszk és teszt, amennyiben a teszt olcsón elérhető és megbízható, amúgy maszk.

Ha elzavarsz 1000 oltottat, akkor onnan és ezek közül az emberek közül senki.

Egyrészt ez nem biztos, csak lehet. Oltottan is kerülhetsz kórházba, ha peched van. De ez a kisebbik baj.

Persze a virus terjedhet ott is, és később majd továbbadhatja valaki.

És ez a fő baj. Akik oda bemennek és elkapják valamelyik fertőzöttől, azok utána a rendezvényen kívül ráragaszthatják másra. Oltásival sem a fertőzés bejutását, sem a kijutását nem akadályozod meg. A megoldás, amit csortu mondott: gyorsteszt az ajtóban. Egészséges vagy? Mehetsz. Fertőző vagy? Menj haza. Ja és odabent maszk, hogyha valahogy fals negatívat dobtál volna, akkor is redukáljuk az esélyét, hogy fertőzz.

De a maradék opció az hogy ne menjen senki sehova -> irreális elvárás, elég volt a lockdownokból.

Ilyet sem csortu, sem én nem mondtam. Mindenkinek tele a töke a lockdown-okkal.

Ott az oltás, aki fél, vegye fel.

Helyes, aki akarja, vegye fel, de aki nem akarja, azt ne szopasd feleslegesen. Attól, hogy oltatlan valaki, még nem lesz automatikusan fertőző, tehát nincs okod (és jogod) diszkriminálni és attól, hogy valaki oltott, még nem lesz immunis a fertőzésre és nyugodtan fertőződhet és fertőzhet.

A másikat nem is értem. Igen, vannak emberek akik csak úgy nem veszik fel az oltást. Ők az antivaxxerek. Ez nem skatulyázás, igy nevezzük azokat akik általuk sem magyarázható, tudományt nélkülöző okból nem mennek el oltani.

Olvasd már vissza mit írtál:

Ettől még logikus a védettségi igazolványhoz kötni a tömegrendezvényeket, hiszen ha csak védettek vannak ott, akkor két hét múlva nem megy onnan senki kórházba. Ha beengeded az antivaxxereket, akkor közülök meg többen is.

Tehát te nem oltottakra és oltatlanokra osztod fel, hanem védettekre és antivaxxerekre. Aki oltott, az automatikusan védett, aki meg nem, az meg automatikusan antivaxxer. Ez pedig az év bullshitje eddig. Aki oltott, az nem védett, hanem oltott (esetleg - elméletileg - védettebb), aki meg oltatlan, az nem antivaxxer, hanem oltatlan. Mi van azokkal, akik nem olthatóak? Antivaxxer? Vagy aki csak nem meri beadatni magának a kísérleti vakcinákat, mert fél a mellékhatásoktól? Antivaxxer? Antivaxxer az, aki minden védőoltás ellen ágál, nem az, aki ebben a helyzetben már nem bízik senkiben.