( csortu | 2021. 09. 23., cs – 10:27 )

Az én privát meglátásom az, hogy az oltási igazolvánnyal pont az ellenkezőjét érik el, mint ami a szándék. Hónapok óta cikkeznek arról, hogy a teljesen beoltottak pontosan ugyanúgy terjesztik a vírust, mint a be nem oltottak. Lásd egy összefoglalót a Nature-ből: https://www.nature.com/articles/d41586-021-02187-1 Ott van benne az egyik tanulmány, ami számomra teljesen invalidálja az oltási igazolványok használatát: 

"An August report from the US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) showed that following large gatherings in the beach town, nearly three-quarters of 469 new COVID-19 cases that occurred in the state were in vaccinated people. Both vaccinated and unvaccinated people had comparably low Ct values, indicating high viral loads..."

Az eredeti még azt is hozzáteszi, hogy az oltottak és nem oltottak orrából vett mintákban ugyanolyan mennyiségű vírust találtak (a hasonlóan alacsony Ct pontosan ezt jelenti). 

Kérdésem, mi történik, ha egy rendezvényre csak oltási igazolvánnyal rendelkezőket engednek be? Lesznek közöttük hordozók, akik tünetmentesek. Szépen átadják a jelen levő többi oltottaknak, akik szépen hazaviszik, és adják tovább (például a gyerekeiknek, akik jelenleg tipikusan nem oltottak). A fenti idézett analízisben pontosan ez történt.

Az eredmény: az oltási igazolvánnyal szűrt közönség a rendezvényt superseeder alkalommá változtatta.

Szerintem tudomásul kellene venni, hogy az oltás arra jó, hogy ha elkapja valaki a fertőzést, lehetőleg ne legyen súlyos baja. A vírus terjesztésére az oltásnak nincs hatása.

Ha valaki azt szeretné, hogy egy rendezvény ne legyen spreader event, akkor a kapuban csináljanak gyorstesztet. Az még a 70%os accuracy mellett is hatékonyabb lesz, mint ha oltási igazolványra hagyatkoznak, ami gyakorlatilag semmit nem mond arról, hogy itt és most az illető aktívan fertőz e.