( dorsy | 2021. 09. 23., cs – 08:43 )

TL;DR: Nem csak feltetlen covidrol beszelek. Egyszeruen nem kellene kretennek lenni.

„A kettőt azonban a tünetek alapján nem nagyon lehet megkülönböztetni, így nem indokolatlan az óvatosság, és több tesztelésre lenne szükség.”

„A szokatlanul sok náthás esethez a maszkok elhagyása és a hosszú iskolabezárás is hozzájárulhat.”

„Nem értem, mi van. Szeptember van, még éppen jó idő, ehhez képest olyan sok a beteg, mint novemberben szokott lenni”

„Egyikük úgy becsülte, hogy nála a 20-30 felső légúti tünetes beteg közül heti 1-2-ről igazolja teszt a koronavírus-fertőzöttséget. Egy másik, budapesti háziorvos azt mondta: szeptemberben eddig közel 30 tesztet kért, abból eddig egyetlen egy lett pozitív.”

„nyilatkozó háziorvosok is megugró betegforgalomról számoltak be, de a tömeges betegeskedést egyelőre nem a Covid-19, hanem az egyszerű nátha okozza.”

Szerintem itt leginkabb az utobbi a fontos, lenyegeben amig volt kotelezo maszk, az emberek hordtak, el is maradt a natha/influenza/covid jarvany. Erdekes, mi? :D

Most ezrelek alattin latni maszkot es/vagy kesztyut. Abba bele se merek gondolni hanyan mosnak rendszeresen kezet szappannal, foleg ugy, hogy marha sok publikus helyen szappan sincs a mosdoban. En barmilyen zart helyen kotelezove tennem a maszkot _es_ a kezfertotlenitest vagy kesztyut, valamint az osszes ilyen helyen kotelezoen legyen kint megfelelo mennyisegu kezfertotlenito alkalmatossag. Nem csak 1 par decis vacak egy 5000 negyzetmeteres nagybevasarloban, hogy legyen mit mutogatni, hogy milyen faszak vagyunk...

Mivel az oltott is fertoz, baromira mindegy ebbol a szempontbol akar a teszt, akar az igazolvany.

Oltast (influenzat is!) egyebkent aki ugy erzi es/vagy veszelyeztetett valami miatt, vegye fel, nagy baja nem lesz tole, ha megis, gyengebb lefolyasu es egybol leht tudni mire kell kezelni.

Amit mar kb. "miota az eszemet tudom" tapasztalok, hogy az iskola(kezdes) ezeknek a fertozeseknek a melegagya. Ez ertheto, a gyerek alapvetoen kevesbe elovigyazatos (persze lehetne es kellene is erre tanitani oket, de pl. egy bolcsodestol ne varjunk mar sokat :D) ezt tetezi, hogy apu/anyu nem tud/akar ra vigyazni ha megbetegszik, plusz elkezdi a szulo is behordani a gyerektol hazavitt nyavalyat a melohelyre/buszra/boltba/whatever, merthat dolgozni azt meg kell.