( hunluki | 2021. 09. 19., v – 18:56 )

Ez a 2-5x gyorsulás gyaníthatóan hasra ütés alapján ment. Viszont amiben van konkrét tapasztalatom winhez képest tempóelőnyben:

i5 haswell, 16 giga ram, ssd --> Ubuntu alatt (ami köztudottan a lomhábbak közé tartozik) a hidegindítás + böngésző jirával és híroldalakkal (cakli olyan 25-30 tab körül) + melóhoz VPN + remote desktop + spotify kliens + discord nagyságrendekkel gyorsabb mint ugyanezen a vason up2date W10 alatt.

A másik egy i3 sandy 4 giga rammal és SSD-vel linux mint cinnamon-al szintén köröket ver az ugyanazon a gépen futó W10-re, igaz ez "anyós gépe", többnyire megáll néhány chrome tabban, fut egy resilio ami a telefonjáról húzza fel a képeket, videókat és hangjegyzeteket, azokat szokta nézegetni, youtube/fb végtelen mennyiségben meg egy csipet libreoffice. Ő konkrétan új gépet akart venni amikor mondtam hogy próbáljuk meg ezt, azóta esze ágában nincs lecserélni.

Csak tipp, de én úgy tippelném hogy a sokkal kevesebb háttérfolyamat lehet a titok, illetve lemezműveleteknél nem kell hogy egy defender átnyálazzon mindent, ez szintén sokat segít. Na meg nem kell a háttérbe mindenféle töredezettségmentesítés/optimalizálás, nem kell registry-t kaparászni.

A második konfignál a 4 giga ram is elég vékony jég, mint alatt fel se tűnik hogy csak ennyi, W10-et nem szívesen használnék a mindennapokban ennyi memóriával, minimum a duplája de inkább több.

 

Illetve mostanában volt egy LinusTT videó ahol a threadripper vadállat gaming rigje volt a háttérben ahogy cold bootol, ismerve Linusékat ott azért nem volt hiány vasból, viszont mire ott a W10 betöltött annyi idő alatt az én haswellem már nem hogy rajtra kész de már a sokadik foxi fület csukom be miután átolvastam az új hsz-eket.