( XMI | 2021. 09. 19., v – 17:03 )

Első körben én a service manual-t megpróbálnám előkeresni az internet sötét bugyraiból. Abból azért sokminden kiderül, pl a tápfeszültség mennyi kell legyen, troubleshooting lépések stb.

A 931BF nem mai típus, nem tudom hány üzemóra lehet benne, de ennyi idő alatt az elkók bizonyára jócskán leromlottak, még ha nem is feltétlen látszik rajtuk.

Ha van multiméter kéznél akkor mérnék a hálózati táp szekunder oldalán DC és AC állásban is, DC-ben megvan-e a névleges érték, AC-n pedig 100-200 mV-nál nagyobb értéket ne mutasson. Ha ez nem stimmel, akkor szinte biztosan elkó probléma. Ha rendben van, akkor sajnos jön a bonyolultabb troubleshooting a nagyfesz rész körül, amihez igazából én sem értek, csak a PWM IC datasheetje alapján reverse engineereltem, hogy mi mit csinál és hol mekkora feszültségnek kell visszajönnie. Ha több fénycső van, akkor meg lehet próbálni egyesével lehúzni őket, megnézni, hogy változik-e a viselkedés (rövidebb vagy hosszabb lesz-e a lekapcsolás előtt az idő), illetve felcserélni a fénycsöveket hogy a viselkedésbeli eltérés a fénycsővel vagy az inverter kimenetével mozog-e együtt. (Ehhez valószínűleg meg kell toldani a kábeleket, mert úgy szokták méretezni, hogy egyféleképpen lehessen csak bekötni. Ez nem veszélytelen, 2kV ~50kHz-en több centis íveket tud húzni.

Ilyenkor jó, ha esetleg van egy donor, amiben ugyanilyen inverter board van és fel lehet cserélni.