( XMI | 2021. 09. 19., v – 16:34 )

Igen kondi tud ilyet csinálni, bár lehet több oka is. Az inverter board-on van egy PWM modulátor IC, aminek mindenféle visszacsatolásai és védelmi bemenetei is vannak. Ha bármi miatt nem gyújt be a fénycső, vagy az üzemi feszültsége nagyon eltér a normálistól, akkor kb 2 masodperc után a PWM vezérlő letilt. Nyilván ha az inverter primer oldalán nincs meg a megfelelő tápfesz, akkor a fénycsövön sem lesz meg, ezért le fog kapcsolni.

A 931BF-nek nem ismerem a belsejét, én 214T-t javítottam hasonló hibajelenséggel. Egy fő 13V-os tápegység volt, ez látja el a scaler-t és az invertert is. Ennek a fő az elkói kiszáradtak ezenkívül az inverternél volt 2 kisebb elkó, ami szintén púpos volt. Mivel a scaler board a 13V-ból további külön stabilizált feszültségeket állított elő, ezért a digitális rész működését nem zavarta a zajos táp.

Javítás után jópár évig működött, de sajnos az egyik trafója (a 214T-ben összesen 6 nagyfeszültségű trafó van) menetzárlatos lett, ahhoz cseredarabot nem sikerült eddig felhajtanom.