( buccaneers | 2021. 09. 19., v – 14:57 )

Szavazói névjegyzék - ez egy papír lista, szavat leadásakor alá kell írni.

Kikérheted a sajátodat - ha nincs aláírva, akkor nem szavaztál, ha alá van írva és Te tudod bizonyítani, hogy nem szavaztál  - akkor  bíróságon kérheted annak a  szavazókörnek, az egész urnájának az érvénytelenítését, mert ugye nem lehet tudni, hogy kinek a nevében adták le a szavazatod.

Más nevében nehéz szavazni, mert kérik a lakcímkártyát és a személyit - ha nem élsz itthon -- akkor lehet, hogy nem érvényes/lejárt a személyid, azzal eleve nem lehet szavazni. Sztem, kizárt, hogy a nevedben valaki szavazzon..

Ez nem olyan, mint az amerikai rendszer, hogy átmész a másik államban és tudsz szavazni vagy halott nevében adnak le szavazatot..

Van egy NESZA lista - közügyektől, eltiltva nem szavazhat pl. pénteken kap egy jogerős ítéletet, hogy el van tiltva - vasárnap szavazás - a szavazói jegyzék már egy hete ki van nyomtava, akkor a jegyző kap egy értesítést és a választási bizottság összeül és fekete filccel kihúzzák (jegyzőkönyv kíséretében), aki már nem gyakorolhatja az állampolgári jogait.

 

Külföldi szavazás:

Én éppen hollandiában voltam szavazáskor és kértem írásban (utolsó pillanatban), hogy ne a lakhely szerinti névjegyzékbe szerepeljek, felvettek a követségnél a szavazói listába, ha meggondoltam volna magam már otthon nem tudtom volna szavazni...