( Raynes | 2021. 09. 18., szo – 20:16 )

Ezt többek között azért érzed, mert a fizetős megoldást már megszoktad, ezért jobban kézre állónak tűnik. Ez viszont nem jelenti azt, hogy objektíve is hatékonyabb.

A FOSS-t a legtöbben félreértik, hogy ingyenes. Pont nem ez a legfőbb lényeg benne, hogy megspóroljunk 20k-t licencen. Mert nem spórolunk, hiszen tanulási idő, erőfeszítés mindenképp bele fog menni, csak másmilyen formában teszi bele az ember az erőforrásokat, és annyi erővel helyette megkeresve a licenc árát is kb. ugyanott leszünk, csak pénz tekintetében rövid távon nem éri meg. A FOSS lényege a függetlenség, hogy ha valami nyílt megoldást és szabványt használsz, később nem rekedsz vendor-lock-in-be, később is szabadon használhatod más platformokon. Mert az most szép és jó, hogy milyen királyság az Adobe InDesign, mert egyébként nem egy rossz szoftver tényleg, ezt senki nem is vitatja, de mit fogsz akkor csinálni, ha mondjuk a meglévő verziód már nem lesz támogatott új verziós OS-eken, veheted meg újra, vagy ha az Adobe megszünteti a támogatást, lehúzza a rolót, ott fogsz állni a kakában.

Scribus-t egyébként én sem annyira szeretem, mert eléggé normiknak mindent túlegyszerűsítő szoftver, kb. olyan, mint a csoda HTML szerkesztők meg GUI-ban összedobott szoftverek, hogy szép, jó, könnyű, de gányolás vele dolgozni, aki normális munkát akar végezni, az megtanulja a TeX/LaTeX alapokat, parancsokat és írja a kódot kézzel.

Nem lehetünk biztosak, hogy az InDesign jelen lesz 10-20 év múlva is, vagy még sztenderd lesz. Ne feledjük, hogy sok valaha tündöklő szoftvernek leáldozott, pl. Wordstar, amit kiszorított a WorldPerfect, amit kiszorított az MS Word/Offce. Lehet 20 év múlva már nem is x86-on, meg Windows/Mac-en fogják tolni az emberek, és persze, emulátorban is lehet hogy lehetséges lesz vele szórakozni, de nem éri meg. Akkor meg lehet állandóan másra váltani, másik dologba beletanulni, felülni az újabb hájpvonatra. Ez vele a baj. Prognyelveknél ugyanez van, aki divatkóder, az ülhet fel mindig a legújabb hájpvonatra, Java, C#, .NET, most Rust, vagy pl. webes vonalon Perl, majd PHP, most JS, stb. majd pár év után megint képezhetik át magukat másra. Ezzel szemben aki anno rendesen megtanulta a C-t, C++-t, SQL, (esetleg Lisp és Fortran), Unix-like rendszereket, parancsokat, POSIX shellt és scriptezését, vi, X, troff, TeX, *LaTeX, stb. alapokat, az kb. már 40-50 éve szépen tudja hasznosítani ezeket, anélkül, hogy mindig fel kéne üljön a legújabb hájpvonatra, és a jövő évtizedekre is be van biztosítva a tudása, mert ugye ezek a dolgok sose fognak elavulni, és mindig portolva lesznek valamilyen formában más platformokra, még akkor is, ha pl. a jövőben a Linux is beleáll a földbe, akkor azután lesz valami BSD fork vagy hasonló, ami 99%-ban hasonló rendszer lesz, és minden hasonszőrű megoldás át lesz portolva rá.