( zeller | 2021. 09. 18., szo – 14:36 )

"olyan teszt ér bármit is, amiben egy firefox 48-at összevetnek egy firefox 90-nel" - Adott sw-környezetben up-to-date verziók, ha jól tévedek...

"fél GB RAM-mal szerelt, mobil procis laptopon" - sőt, az XP-det is megkeffintheted egy olyan pécén, amin még egy Linux vagy épp egy QNX (+Photon GUI) röhögve elmegy, és ssh-t is tudsz róla indítani, ha kell. De mondjuk egy Hoffherr (HSCS) traktort is el kell már felejteni/be kell rakni a technikatörténeti múzeumba, mert bár a zsebkendőnyi parcellát fel lehet vele szántani, de erősen idejétmúlt technológia. (Igen, nekem is van Acer Aspire One lapos, egymagos Atom CPU-val - 32 bit, gyárilag XP-vel, és marad is így, demózni azt, hogy milyen retek lassú gépeken/környezetben is kellett anno dolgozni...)

"hogy már egy, mondom EGY MB-nál is volt olyan, hogy grafikus felület" - csaxólok, hogy egy darab 1.44MB-os lemez(!) elég volt a QUNX+Photon GUI (+ppp-s tárcsázó, +böngésző(!)) számára. Ez az egyik. A másik, hogy anno az az 1MB RAM mennyi munkaidővel volt egyenértékű, és most ugyanannyi munkáért mennyi RAM-ot kapsz? A méret csak egy szám - az ár, illetve az munkaráfordítás, amennyiért megkapod, az a lényeges. Annak az akkori 1MB RAM-nak az előállításához képest mondjuk egy mai 16GB-os modul előállítása nem kerül 16ezerszer(!) annyiba - sem alapanyag, sem munka, sem környezeti hatás szempontjából.