( Caro | 2021. 09. 18., szo – 11:35 )

Minél jobbat :) De amúgy fej és fej között szerintem nincsenek akkora különbségek, viszont én csak "amatőr" parabolás vagyok.

A beállításhoz két dolog segít, ha műszer nincs:

https://www.dishpointer.com/

Vízmérték

A vízmérték azért kell, hogy a függőleges jól legyen beállítva. Azimut skála minden tartón szokott lenni, így ha a tartó függőleges, akkor azt be tudod lőni pontosan.

A dishpointer-nek megadod a címet, a műholdat. Mivel google műholdképet tud mutatni, elég jól be lehet lőni, hogy milyen irányba érdemes "célozni". Keress valami olyan tárgyat (fát, kéményt, épületet), amihez lehet viszonyítani.

Innen kezdve az irányt pedig apró forgatásokkal meg lehet találni. Nekem olyan beltérim van, ami pl. tud hangjelzést adni a jelerősség függvényében, ez elég hasznos a beállításhoz. Másik opció hogy megkérsz valakit, hogy nézze a jelszintet. Ha már megvan a műhold, akkor utána persze finomhangolni kell kis forgatásokkal, de az már a könnyebb része.

A fizika azt mondaná, hogy a kisebb antennát könnyebb lesz beállítani, mert kisebb nagyobb a nyílásszög. Én 85 cm-eseket beállítottam ezzel a módszerrel már, többet is.