( Raynes | 2021. 09. 17., p – 18:47 )

Nem hinném, hogy az számítana ebben a kérdésben, hogy mikor regisztrált, főleg, hogy nem ír fal dolgokat. A neten számos olyan tartalom-előállító, fotós, grafikus, dizájner (logók, web, ruhatervezés, stb.), videócsatorna van, ahol a készítő már évtizede vagy régebben csak FOSS megoldásokat használ, tipikusan Gimp, Inkscape, Darktable, Kdenlive, Blender (utóbbit elég komoly hollywoodi produkciók is használják, CGI-nek és animációs filmekhez, de videóvágásra is jó). A Scribus nem sűrűn használt, helyette TeX/LaTeX megoldások mennek közvetlenül, kód írása kézzel, majd lefordítása pdf-re, de a különbség nem nagy.

Egyáltalán nem igaz, amit sokan tudni vélnek, hogy komoly audiovizuális tartalom-előállítás csak Windowson meg Macen lehetséges. Minden lehetséges Linuxon is, max. csak újra kell tanulni dolgokat, meg sokszor van, hogy egy windowsos, maces alternatíva csak több másik FOSS szoftverrel váltható ki, és pl. egy kis kényelmetlenséggel jár, pl. konvertálgatásokkal, mivel egyes részműveleteket más-más szoftverben kell csinálni, de ezek is megszokhatók, scriptekkel automatizálhatók. A legtöbben inkább csak szűklátókörűség meg szemléletbeli rugalmatlanságból utasítják el ezeket.

Tényleg nagyon kevés az a user, akinek tényleg kell a Windows, mert a munkája miatt elvárják tőle a Windows vagy Mac használatát, és nincs választása, mert valami olyan előírt plugin, szoftver, másokkal való együttműködés miatt olyan szoftver kell neki, ami csak ezekre a paltformokra érhető el, és nem futtatható normálisan még Wine-ban sem. Még a cégek többsége is csak szűk látókörűségből reked Windowson, mert gányoltatják maguknak az ActiveX-es intranetes, meg MS Sharepointos és MS Exchange-es szarjaikat, egyedileg .NET-re gányoltatott szoftvereket, amikkel saját magukat szorítják sarokba és zárják vendor-lock-in-be. Ők úgy érzik, hogy ez kötelező, de igazából csak önkéntes, és szervezés és stratégia kérdése. Cégeknél és felhasználóknál is.