( PDA_FAN | 2021. 09. 12., v – 11:04 )

Az A-GPS pontosan az, amit írtál. Mivel a GPS műholdak pozícióit még a drágább vevőknek is időbe telik letölteni (mozgás közben méginkább), így a mobilokba épített olcsó vevőket megtámogatják egy internetes adatbázissal, hogy adott pillanatban hol is vannak a műhódok :-) Manapság már a legtöbb gyártó ezt a Galileo, Glonass, Beidu adatokkal is kiegészíti, ha a műholdvevő egység támogatja ezeket a rendszereket is.

Nem véletlen, hogy jó ideje nem a GPS modult lehet kikapcsolni a modern okostelefonokban, hanem magát a helymeghatározást, hiszen az általad is vázolt location service akkor is megpróbál pozicionálni, ha a műholdak jelei egyáltalán nem elérhetőek.

Az sem véletlen, hogy az internetes kapcsolat nélküli, olykor igencsak drága navigációs eszközök hosszú percekig teljesen fogalmatlanok a pozíciót illetően, ami mondjuk egy drága, autóba épített rendszer esetén elég szánalmasan néz ki. A gyártók persze igyekeznek trükközni: a legutóbbi pozíciót elmentik, és a következő bekapcsoláskor különböző algoritmusokkal próbálják kiszámítani, hol is lehetnek épp azok a fránya holdak.