( Raynes | 2021. 09. 11., szo – 18:33 )

Mert mi ebben a vicces? Ingyenest úgy értem, hogy még az újonnan vásárolt gépek árát se dobja meg az OEM licenc. Nyilván teljesen opensource free nem lesz, arra a MS nem lenne hajlandó, de magánembereknek desktop vonalon, ha nem üzleti tevékenységre használják, akkor simán lehetne már évek óta teljesen bérmentes. Cégeket attól még továbbra is le lehet húzni, extra support díjával, hosszabb támogatási idővel, extra feature-ökkel, szerveres dolgokért, azok tejeljenek csak szépen, kigazdálkodják az árát, eltartják a fejlesztőket. A tendencia már így is efelé tart 12 éve, a Win7-től fogva szinte minden megjelenő új Windows verzióra ingyenesen lehetett upgrade-elni, meg sok ember eleve warezben vagy fekete piacon vett pár dolláros termékkulccsal, vagy termékkulcs nélkül aktiválatlanul használja, így nagy lóvét amúgy is csak az OEM márkagépek piacán, meg céges-szerveres oldalról húzzák befelé, a többi oldalról nem sok bevételük van.

Vegyük észre, hogy az irreálisan megemelt hardverigény is pont emiatt van. Ha a Win11-nek megegyezne a hardverkövetelménye a Win10-zel, akkor mindenki váltana ingyen, és a MS nem keresne rajta semmit. De így, hogy a régi gépet kidobatják, és a userek, cégek többsége meg újonnan megint csak valami brand desktop/notebook gépet fog venni (HP, Lenovo, Dell, Alienware, stb.), azokon meg 99,999%-ban ott szokott lenni OEM Windows, így ezeken a MS szépen keresi a pénzt, ezekkel fogják a Win11 licenceket eladni, és csörögni is fog a kassza rendesen, nem véletlen, hogy az új Windows-verziók szinte mindig októberben, novemberben jelentek meg, meglovagolva a karácsonyi ünnepek előtti vásárlási hullámot, meg fekete pénteket, stb.. Főleg nyugaton igaz ez, ahol a nagyobb vásárlóerő van, ott általában a userek többsége nem épít saját gépet, saját hardverelemekből, meg nem fejlesztgetik, hanem kompletten lecserélve a régit, kész brand gépeket vesznek csak szinte (vagy laptopot), fogyasztói lustaságból. Ezzel nem azt mondom, hogy nyugaton mindenki ilyet vesz, mert ott is vannak szakemberek, hobbisták, szegényebbek, meg költségtudatosabbak, akik az adott pénzért jobb ár/értékarányú hardvert vesznek, és inkább maguk építik a desktop gépet, de arrafelé ez nem olyan jellemző.

De ez nem csak a MS-ra igaz, hanem minden szoftvere és hardveres gyártóra. Pl. az Nvidia sem a felső kategóriás RTX 20xx, 30xx-es kártyákból keresi a legtöbbet, mert azok hiába drágák, nem sokat ad el belőlük statisztikailag, hanem a GT210, 710, 730, 1010, 1030, és egyéb OEM szutyok kártyákból, amiket a Dell és a többiek beépítenek a brand gépekre, azokon többszörösét kaszálják annak, amit Gamer Pistik vagy Csákányos Shitcoin Bányász Elemérek fizetnek ki a brutál kártyákért, hiszen a brand gépeket sok milliószám veszik.