( Raynes | 2021. 09. 10., p – 17:59 )

Egyetértek. Szépen hegyekben mutatni az elektronikai hulladékot, körülöttük afrikai gyerekekkel, talicskákkal. Esetleg mehet bele néhány eBay, Amazon, stb. screenshot a megemelkedett hardverárakról, hogy fokozza a hangulatot. Na, mindegy, ne legyünk szemetek, ünnepeljük azt, hogy sikerült feltalálniuk a megnövelt Gauss-elmosásos Aero-effektet, meg a kerekített sarkokat, amiket KDE-ben, Compizban, stb. lehetett 10 évvel ezelőtt is használni, és egy P4-en is elfutott, ha így folytatják, 2030-ra az aktív ablak körüli háttérképhomályosítást és a kocsonyaeffektes ablakokat is feltalálják, vagy a KDE-ben és az XP-ben is elérhető feketefehéresítési effektet, mikor lövi ki az OS-t az ember. Meg a most beharangozott tilingot (layout-nak nevezi a marketinggépezetük), amit 20 évvel ezelőtt is létezett. Plusz ne feledjük, hogy a WSLvX-t és az androidos szutykokat is szépen futtatja, ami megint megoldott már ősidők óta Linuxon, az előbbi natívan, az utóbbi meg sokkal kiforrottabb emulátorokkal, amik megint előnyben vannak, mert félnatív jelleggel építhetnek egy közös ősre, a Linux kernelre, nem mintha nagy haszna lenne, max. 1-2 androidos fejlesztő számára, mert az átlag user úgyse használ mobilappokat a PC-jén.

Egyébként meg ezek a grafikus csilivili effektek, meg dizájnok mindig is feleslegesek voltak, hardverben (hogy néz ki egy laptop, telefon, mennyire vékony, stb.) és szoftverben is. Ezeket az ember évekig használja, nap mint nap, fél óra alatt megszokja a kinézetét, és nem is nézegeti milyen, észre sem veszi, semlegesíti a rutin. Felesleges ebbe sok energiát, erőforrást, hardvert beleölni. Egy jó OS-t pont az jellemez, hogy úgyis a user szabja testre saját igény szerint, és onnantól transzparens a felhasználó felé, nem áll az útjában, nem lassítja, észre sem veszi, hogy használja, csak működik és normálisan futtatja azokat az alkalmazásokat, amikre szükség van. Főleg, hogy a legtöbb norminak az OS csak egy bootloader a böngészőjéhez vagy 1-1 játékhoz esetleg, amit úgyis teljes képernyőn, vagy teljes méretű ablakban használ, és emiatt se a lekerekített sarkokból, se a többi dizájnelemből nem sokat lát.

Sőt, tovább megyek, az OS egy olyan alap dolog, hogy eleve nem is kéne így kereskedelmi termékké fejleszteni, hanem ingyenes alapfeature-nek kéne lennie mostanra. Kb. mintha egy háznál arra számolnának fel pénzt, hogy de vannak ám ablakai és ajtaja is, vagy hogy gépjármű alatt gurul a kerék, aztán hú de milyen high-tech.