( hajbazer | 2021. 09. 10., p – 10:05 )

Elfelejtetted beleszámolni a nyersanyagok kibányászását, szállítását, beleértve a lítiumos akksihoz szükséges kobaltot, amit csak és kizárólag etikátlan módszerekkel bányásznak.

Elfelejtetted beleszámolni a 6000 km-ről idepöfögtetést, illetve az országon belüli, kamionos pöfögtetést, ami konkrétan az ország levegőjét szennyezi.

Elfelejtetted beleszámolni a tervezett elavulást, aminek köszönhetően 5 év múlva vehetek egy másik okostelefont, míg a laptopomat immmáron 13 éve használom.

Elfelejtetted beleszámolni, hogy egy okostelefon mögött lényegesen több és erőforráséhesebb cloud infrastruktúra van, mint egy asztali gép mögött, mivel egy konzumer eszköz. Vagyis, elfelejtetted beleszámolni az adatközpontok és a hazatelefonálgatással generált extra hálózati forgalom pöfögtetését.

Elfelejtetted beleszámolni azt az apró tényt, hogy az okostelefonokat sokkal nehezebb (vagy egyes típusokat nem is lehet) úgy használni, hogy itthon kizárólag a töltőkábelről menjen, míg a laptopom nem tölt 90% fölött az akksira. Tehát, egy okostelefonban az akkumulátor sokkal hamarabb kinyíródik és lehet újat venni, gyerekmunkával kibányásztatni a kobaltot, 6000 km-ről idepöfögtetni az akkumulátort.