( gergov | 2021. 09. 10., p – 09:23 )

Egy atlagos okostelefon legyartasa 55-60kg CO2 kibocsatassal jar, ez jelent egy bizonyos felso korlatot a gyartasahoz szukseges energia mennyiseget illetoen.

Tegyuk fel, hogy egy evben 400 alkalommal feltoltod a benne levo, mondjuk 20Wh kapacitasu akkumulatort. Szinten hasbol, legyen a toltes hatasfoka mondjuk 70℅, azaz a halozatbol beleraksz 11,5kWh energiat. Ez a https://www.electricitymap.org/map oldal szerint Magyarorszagon most kb. 3,4 kg CO2 kibocsatassal jar.

Ezzel szemben ott az oreg PC-d, ami monitorral egyutt kb. 100W korul ehet. Tegyuk fel, hogy hasznalod napi 6 orat, igy egy evben kb. 219 kWh energiat hasznalsz el. Ez mar onmagaban kb. 60kg CO2.

Osszegezve tehat, meg ha ugy is nezzuk, hogy te egy mar senkinek sem kello hulladek PC-t hasznalsz, igy ennek a legyartasat teljesen elhanyagoljuk, a CO2 termelesben kifejezett kornyezetterhelest tekintve mar egyetlen ev alatt jobban jon ki vasarolni egy okostelefont es azt hasznalni az oreg PC-d helyett.

Erre te magasrol teszel, es inkabb PC-t hasznalsz, mert nem vagy megelegedve az okostelefonok hasznalhatosagaval, azaz a te erveiddel es szohasznalatoddal elve kenyelmeskedsz.

Ne erts felre, szerintem ez nem baj. Te igy szereted, es szabadon azt valasztottad, hogy igy fogod csinalni. De akkor ne oktass mar ki lepten-nyomon mindenkit, aki pontosan ugyanezt teszi, csak mas dolgokban.