( Raynes | 2021. 09. 06., h – 07:01 )

Amilyen elkötelezettek ilyen irányban, biztosan fognak beküldeni, majd ha fagy. Majd hülyék lesznek megnyitni, főleg ilyen alap dolgot, ahogy megnyitnának ilyen kódokat, mint az NTFS, DirectX, meg elérhetővé tennék az MS Office-t Linuxra, onnantól egy csomó ember előtt megnyitnák a Linux felé az utat, és kb. a kutya nem használna Windowst, még az Adobe szoftvereseknek is van alternatíva, a Mac. Semennyire nincs elkötelezve Redmond a opensource mellett, ősi, mára elavult projektek kódjait nyitották csak meg (MS-DOS 2.0, Windows számológép, stb.), meg zárt forráskóddal fejlesztettek néhány megoldást, WSL, linuxos MS-SQL és Edgeium, de ezt is csak azért, hogy a multiplatformos fejlesztőket, meg az Azure/cloudban futtatott Linux szerverekkel való együttműködést segítsék.

Persze már sok MS-os megoldás eleve részben nyitott. pl. ez a Paragon NTFS driver, ami egy reverse engineering reimplementáció, ami nem 100%-os, meg a DirectX-ből és XML alapú MS Office formátumokból az API nyilvános, így ennek alapján újraimplementálható (lásd Proton, LibreOffice), de megint nem 100%-os reimplementációk vannak csak rá.

Igazából a Linuxnak most sem barátai. Csak azért kezdtek pozitívan hozzáállni az ügyhöz, mert régen negatív visszhangja volt, mikor a Linux ellen folytattak lejáratókampányt, meg pereskedtek, meg rájöttek azóta, hogy a Linux mégis kinövi magát, növeli a befolyását, nem megy soha még jó pár évtizedig, ezért most kitalálták azt, hogy jó fiúk szerepében tetszelegve a jó ügy mellé állnak, bedobtak pár jelentéktelen forráskódot, meg arany fokozatú támogatók (pénzzel és fejlesztőkkel támogatják a kernelt), meg szabadalmi perekről lemondanak, stb., de igazából még most is a szemük ráng tőle, mert az opensource, meg a szabad licencek teljes ellentétei annak, amit ők akarnának. Ez a kerneles támogatás is csak azért van, hogy a Linux jövőjének az alakulását belülről befolyásolják, nem jószándék vezérli őket. Engem inkább az érdekelne, hogy pl. a FreeBSD és OpenBSD projekteket miért támogatják. Nem baj persze, csak az zavar benne, hogy a logikáját nem értem, és emiatt valami hátsó szándékot érzek benne.