( renard | 2021. 08. 28., szo – 19:50 )

Egy szaki ismerősöm azt mondta, hogy nem gond a LOCK hiánya

Én örülök, hogy a GOPHERT tápomon van LOCK gombóc. Az esetek többségében tudott, hogy milyen tápfeszültséget igényel a táplált valami, tehát ilyenkor kifejezetten jó, ha "csak úgy" nem lehet véletlenül állítgatni a paramétereket. Ráadásul ennél a TOPSHAK tápnál még az is problémás a véletlen beavatkozás szempontjából, hogy a vezérlő emlékszik arra, hogy legutóbb melyik digitet módosítása volt kiválasztva (ez amúgy alapesetben jó dolog), és ha ez a tizedespont előtti valamelyik digit, akkor a tekerő állításakor viszonylag nagy léptékű változás történik. Természetesen nem gond, ha több véleményt is meghallgat az ember, de a helyes döntést ne más hozza meg helyetted :)

 

minden állítgatás előtt ki kell kapcsolni az outputot. Sőt, jópár labortáp ezt már magától megcsinálja.

Ez olyan esetben nem jó, amikor pont arra vizsgálod a táplált eszközt, hogy az hogyan reagál a tápfeszültség kisebb-nagyobb változására (analóg áramköröknél pl. ez gyakori lehet). Ha ilyen jellegű a feladat, akkor a LOCK gombbal nem zárolom a többi kezelőszervet, és szabadon változtathatom a paramétereket. Ha meg hosszabb ideig ugyanolyan értékekre van szükségem, akkor a beállítások elvégzése után a LOCK gombbal nem engedélyezek lehetőséget a módosításokra.

Az OUTPUT gomb használatánál szerintem pl. jobb, ha kihúzod az egyik banándugót a tápból, ha már tutira akarsz menni :)

 

Igazából egyetlen gombról beszélünk, ami nem túl nagy megterhelés sem hardveresen, sem szoftveresen a tervezőnek/gyártónak, és ez a gomb a biztonság irányában jelent nagyobb tudást, szóval nem is nagyon értem, ez miért hiányzik a digitális tápok némelyikéről.