( gyuri23 | 2021. 08. 06., p – 06:59 )

Szerkesztve: 2021. 08. 06., p – 07:16

Milyen OS? Jól értem, hogy egy gépről van szó és nem munkahelyről? Mekkora a tudásod? Akarsz külön telephelyet (többen jelezték jogosan, ha a mentés a gép mellett van, az kockázatos, lopás, villám, beázás, stb.)?

1. Egyszerű megoldás egy jobb NAS, pl. Synology aminek a szoftverválasztékában van minden mi szem szájnak ingere, többféle mentési megoldást adnak hozzá, és ha akarod még valamelyen külső tárhelyre is tud sync-elni. Könnyű használni, kényelmes, viszont kérnek érte pénzt.

2. Valamilyen kukázott dzsunka pc-n NextCloud, FreeNAS, OwnCloud, SeaFile, stb. használata, vagy ha van tudás, akkor simán valamilyen linux és oda mentesz valahogy. Előnye, hogy igen olcsó, hátránya a vas minősége, de mondjuk ZFS Raid-el azért nagyon nem kell aggódni. A NextCloud kliense pl. egész jó, szépen magától szinkronizál, a szerver meg verziózik, még kriptolockerek ellen is jó megoldás.

3. Én sem szeretem a cloud-ot, de erre a feladatra kifejezetten jó, csak olyan mentés használj ami kliens oldali titkosítást tud. A B2 kifejezetten olcsó szolgáltató, otthoni felhasználásra 6$/hó áron korlátlan(!) tárhelyet ad, ide mentesz mondjuk egy restic-el. 10TB esetén egy két lemezes NAS árával számolva kijön kb 10 év a B2-nél, annyit nem bír ki a NAS.