( Raynes | 2021. 08. 05., cs – 17:13 )

Ez megint felhasználásfüggő. Nekem szinte a legritkábban használt alkalmazás evör. Windowson már évek óta nem használtam, Linuxon meg csak szimplán ritkán, ezért nincs is túl komoly screenshot progi fent, vagy grim a waylandes rendszereken, vagy scrot X.org felületeknél, ezek mindegyike egy pár KB-os CLI tool, hotkey-re van bedrótozva, felparaméterezve, hasonlót tud az imagemagick (ami a képes műfaj svájci bicskája, képszerkesztésre, konvertálásra, háttérképállításra, fontok megjelenítésére, és még egy csomó mindenre jó). Természetesen ilyen karikázásokat, e-mailezést, stb. nem tud, de nem is kell, pont ez a lényege, hogy valami minimalista megoldás, főleg, hogy ritkán van használva.

Régebben én is használtam flancosabb képmentőket, anno KDE alatt a Kshot volt a kedvencem, de azt megszüntették, a KDE5-ben valami Spectacle vagy mi van, de nem rossz a Shutter, Flameshot, stb. sem. A GIMP is tud képfelvételt készíteni. Egyébként a képmetszők supportosoknak nagyon fontosak, akik v1.0-ás usereknek készítenek screenshotokat, meg leírásokat, de ebben a műfajban meg a videók fogják kiszorítani. Pont ez a poén, hogy aki linuxos, BSD-s, stb. poweruser, meg sysadmin, annak nem kell screenshotos segítség, hogy melyik beállítást hol talál, melyik ikon, menü, fül alatt, mert úgyis terminálba, konzolba, shellbe veret be mindent célzott parancsok, aliasok, futtatott scriptek formájában, esetleg önmagyarázó kommentes konfigfájlok szerkesztésével, és nem pocsékolják az időt GUI-ban egerészésre, mikor ugyanazt egy sorból lehet futtatni shellben. Főleg, hogy a shell minden rendszeren kb. ugyanaz, vagy erősen kompatibilis, míg a GUI kaotikus, ahány WM, DE, annyiféle megoldás, annyiféle lokalizáció, lehet annyiféle leírást meg screenshot-tengert csinálni hozzá.

De örülök, hogy a Windows fejlődik ilyen téren. Kár, hogy csak a 11-es, s 7-10-es is nagyon igényelné ezeket a feature-öket. Elég sok ilyenben van/volt a Windowsnak lemaradása, virtuális asztalok is csak nemrég óta vannak támogatva, de el van nagyon maradva benne a lemezkezelés, normális fájlrendszer, normális multimonitor feature-ök, rendes testreszabhatóság, normális frissítés/csomagkezelő és csomagrendszer, stb., stb..