( sigellef | 2021. 08. 03., k – 13:26 )

Ebből az irányból is meg lehet közelíteni, hogy a jó lerontása miatt. A nagyobb átmérőjű lencse pontosabb fókuszbeállítást igényel, így a céltárgyra állítva homályosabb a háttér. 100+ mm tárgylencse átmérőnél már távoli és közeli hegyeknél is más fókusztáv van... pl. egyik 2km-re, a másik 5 km-re, így is jól érzékelhető.

De más irányból is meg lehet közelíteni: manapság egy olcsó, gagyi fényképező is 8-10 Mpixeles, csak az optikája vacak, olyannyira, hogy egy régen mindennapos, átlagos filmes fényképezőnek is sokkal jobb optikája volt. A 2 összepárosításával viszonylag olcsón megvalósítható egy nagyon jó tulajdonságokkal rendelkező fényképező.

A szovjet lencsék meg nagyon jók, pontosan csiszoltak, jó anyagból vannak, és jó a reflexmentesítő réteg is rajta. Jó összahasonlítási alap egy szovjet binokulár, és egy mostani, hasonló árfekvésű, ugyanolyan nagyítású/méretű binokulár. Előfordul, hogy a mostaniak bizonyos körülmények közt rosszabbak, mint a régi szovjet... pl. Nappal szemben nézni valamit, az újaknál becsillanhat a Nap, meg a kép is ködösebb.