( Hiena | 2021. 08. 02., h – 08:22 )

Milliárdosokra szüksége van a társadalomnak, mert a vagyon ilyen típusú koncentrálódása működteti a gazdaságot. Ahhoz, hogy gazdasági fejlődés legyen, szükséges egy bizonyos nagyságrendű pénzösszeg, hogy gazdaságos és versenyképes legyen nemzetközi színvonalon. Hasonlóképp, egy milliárdos jó eséllyel visszaforgatja a vagyonát abba amiből szerezte, ezzel minkahelyeket és embereknek megélhetést teremtve. Problémás, ha a milliárdos úr, csak fekteti a vagyona jelentős részét. Értem, hogy 1-2 milliárd kamatából el lehet vegetálni 30-40 évig, de ez erősen egoista megközelítés. Ugyanezt a pénzt meg lehet sokszorozni ugyanezen idő alatt, miközben emberek százainak biztosít megélhetést a munkájukért cserében. 

A másik gond amikor a vagyon nem a piacból érkezik, mikor az adott személy nem a piaci folyamatok kihasználásával lesz gazdag, hanem közpénzek és más emberek vagyonának a lenyúlásával, vagy épp állami pénzes megrendelésekből tollasodik meg. Ezt még tovább is lehet mélyíteni, ha az így szerzett vagyont ugynaezen emberek megkárosításával fialtatják. Kevés dolog visszaaszítóbb annál, mikor egy offshore számlán tárolt adóforintokból lett vagyont a nemzeti valuta shortolásával szaporítanak.

Szóval, legyen 7500 milliárdos magyar az országban, de ebből, ha kérhetem, csak 50 legyen a közpénzből meggazdagodó. Vagy annyi sem.