( Raynes | 2021. 08. 01., v – 23:48 )

Ez nem jó. A dollárjel elé kell egy visszafelé perjel, mert anélkül mindig $-t fog kiírni jogkijelzésre, és nem fog átváltani #-re.

Egyébként nekem is hasonlóan egyszerű. Bash alatt PS1='\e[1;96m\w \e[1;95m\$ \e[0m' a beállítás, zsh-ban pedig PS1='%B%F{14}%~ %f%F{13}%# %f%b' volt. Mindkettő a teljes mappaelérési utat írja ki, és a jogkijelző karaktert, CGA kék-lila színsémában, a retró hatás kedvéért. A különbség csak annyi, hogy zsh alatt más formátumban kell megadni, meg zsh-ban egy weboldal ajánlása alapján % jelet használtam a nem rendszergazdai jogú usernek a szokásos $ helyett, ezt is csak azért, hogy látszódjon, hogy másik shellben vagyok.

Lehet szebbre kéne cicomázni, de jó így. Előtte sok évig a default, színek nélküli "user@hostname ~ $" formátumot használtam de ez csak akkor hasznos, ha sokféle user és sokféle host között ugrál az ember, pl. szerverekre SSH-zik be. Én viszont csak desktopnak használom a gépem, és csak egyféle userrel ügyködök, legtöbbször normál jogokkal, és csak ritkán adminjogokkal.

Kicsit igénytelenre van állítva, de a shellt magát nem használom sokat. Pedig szinte mindenre CLI, TUI, terminálos programokat, saját scripteket használok, de azok legtöbbször saját terminálablakukban nyílnak hotkey-re, és eleve saját színekkel, beállításokkal jönnek. Így hiába fut minden terminálban (alig pár alkalmazás kivétel csak, Firefox, Steam, Goldendict, játékok), magát a shell promptot nem kell sokat néznem, nem kell sokat gépelnem, nem kell mappákat váltogatnom.