( Raynes | 2021. 08. 01., v – 16:32 )

Sose értettem, hogy ennek Linspire - Freespire vonalnak mi a lényege. Azt értem, hogy az egyik fizetős, a másik egy OSS klón, de ha egyszer már úgyis Ubuntu alapú, akkor tegyen fel inkább Ubuntut, akinek ilyen kell, Xfce, Caja, Parole, Kolourpaint, stb.. Ez tipikusan tényleg az az egytucat, klóndisztró, Ubuntu flavo(u)r, aminek kb. semmi értelme nem volt soha.

Mert egy LFS oké, az egy dokumentáció, a Gentoo source based, rugalmas, multiarchitekturális multiplatformosságban király (ebben a Debian is). A szintén független Archban ott a frissesség meg az AUR. A Void, Kiss legalább minimalista és független, systemd nélküli. A NixOS-nek a konfigurálása-telepítése más. A GUIX megint merőben más koncepció, nem hasonlít egyik másik disztróra sem. Mint/Pop még okés, mert kell valami a mainstream tömegeknek, Zorin maximálisan Windows próbál lenni, amennyire csak lehet, a PearOS meg Mac (utóbbi két példa hülyeség, de akinek erre van speciálisan igénye, azt kiszolgálják). Az AntiX és Sparky jó nagyon régi gépekre, az MX legalább systemd nélküli, Kylin kínai igényeket szolgál ki, A Redstar OS meg a észak-koreai zártságot. Még bizonyos fokig az Elementarynak és Solusnak is van értelme, mert ott meg saját DE-t meg komplett ökoszisztémát is fejlesztenek hozzá, ezért hozzáadnak valamit, amitől tényleg egyedi. Az RHEL-nél, CentOS-nél ott a multi háttér és hosszú támogatási idő. De a disztrók 99%-a kb. nettó értelmetlen, főleg ezek az Ubuntu, Debian fork forkjának forkja, based on off on off of you name it apt install && dpkg -i *.deb distro. Ezekből már rég elég. Eleve Archnál is kezd már értelmetlen lenni, hogy ennyiféle fork van. Ezek a forkok mindig is csak különböznek, hogy milyen grafikus felület, téma és alkalmazáspaletta van feltéve.

De nem csak disztróknál van ilyen. Pl. xcompmgr kompozitor, ami forkolva lett compton-ná, ami forkolva lett picom-má, de már utóbbiból is tucatnyi fork van, ibhagwan, jonaburg, mergenxu, yshui-féle, ezek javarészt csak 1-1 kompozitoreffektben különböznek, de az ember nem győzi kapni a fejét, hogy akkor most mit érdemes feltenni, melyik mit támogat, mik a bugjai, az egyik jobbra, a másik balra van barmolva, ahelyett, hogy egy egységesen fejlesztett projekt lenne, amibe mindenki bedolgozna. A túl nagy szabadság se jó, mikor a forkok elszaporodnak.