( Raynes | 2021. 07. 30., p – 17:42 )

Nekem egyik korai NT-ről sincsenek. Ami miatt sokáig ezek népszerűtlenek voltak a köztudatban, hogy sok embernek nem volt elég RAM-ja meg elég erős procija az NT-khez, meg a sok konzumer progi, játék sem volt ideális ezekre a rendszerekre, ezért a legtöbb ember maradt a kisebb hardverigényű, DOS-nál, meg DOS alapú és multimédiában, játékokhoz jobb Windowsoknál, hiszen azon több minden futott és kevésbé lassan. De szerintem az NT-k futásával sem volt gond, kicsit komótosan bootoltak és jelentkeztek be, meg elswapolgattak egy ideig, ha nem volt elég RAM, de ahogy ez megvolt, onnantól szerintem egész tűrhető sebességgel futottak. Ne feledjük, hogy akkoriban, a 90-es évek elején, közepén még drágább volt a reálbérekhoz képest a számítógép meg a hardver, ezért az emberek ritkábban cserélték le, ritkábban upgrade-elték, ami miatt a harverigény gond volt. Nem úgy, mint ma, hogy nem köti hardverkorlát a fejlesztőt, mert egy régi, filléres Core i refurb gép bárkinek elérhető és futtat mindent.

Bár ez a hátránya az NT-knek inkább csak akkor volt, ha a DOS-szal meg Win3.x-ekkel hasonlította valaki össze. Ahogy kijött a Win95, annak is elkélt már egy erősebb 486-os, esetleg egy P1, meg minél több mega RAM, szóval nagyot csökkent a szakadék. Tapasztalatom szerint azon a gépen, ahol a Win95 jól fut (értsd: nem vánszorog), azon a NT4 meg a korábbi verziók is egész tűrhetően fognak futni. Nálam a leggyengébb gép, amin ténylegesen futott NT4, az AMD 486 DX4 100 MHz, meg Pentium P54C 120 MHz, 16-32 MB RAM, azon már elég jól futott.

A másik, ami miatt akkoriban az NT-k nem voltak népszerűk, hogy drágák voltak, és nem forogtak warezben közkézen. Míg egy DOS-hoz, meg konzumer, DOS alapú Windowshoz bárki tudott okosban szerezni telepítőt, NT-khez sokkal nehezebb volt, és akkor még nem volt sok ember számára elérhető olyan net, meg olyan szerverpark, forrás, ahonnan ezeket simán letölthette volna. Ha csak nem volt valakinek egy cégnél, intézménynél rendszergazda ismerőse, aki ki tudta írni, vagy kölcsön tudta adni a telepítőt, akkor nem jutott hozzá ilyenhez az átlag ember fia. Épp ugyanilyen okból kifolyólag nem volt népszerű a Linux, hiszen akkor még sok embernek CD meghajtója se volt, vagy csak kezdett lenni, meg nem volt elég RAM, meg szabad HDD hely, így elég kevesek tudták használni, hogy beszerezték CD-ken az akkori disztrók telepítőit, meg csomaggyűjteményeket, és volt hozzá hardverük, hogy tényleg futtatni is tudták.