( Raynes | 2021. 07. 29., cs – 23:41 )

Egy idő után kiszedték a nevéből az NT-t, mert nem volt értelme a megkülönböztetésnek. Utoljára akkor volt funkciója, mikor a DOS alapú Windows ágak mellett adták ki. De a Win2000-re, meg ME-re átnevezték a két vonalat millenáris stílusban, XP-re meg egyesítve lett és nem volt értelme bármi más megkülönböztetést használni, mert úgyis csak NT létezett onnan. Meg azért se volt értelme, mert eredetileg a New Technology rövidítése volt, de x év után már nem számított újnak.

A támogatási idő meg mindig is 10 év volt, plusz mínusz néhány év, attól függően, hogy egy termékvonal mennyire gyorsan avult, meg mennyire volt népszerű. Legtovább az XP húzta, kb. 17,5 évig, aztán a Win7 13,5 Win 3.1 10,5, a Win10 10 évig, Win 8.1 9,5 évig lesz támogatott, ha az EOL-tól mérjük. Szerintem akármilyen OS-t támogatni és használni 10 éven felül értelmetlen, de ez attól is függ, hogy milyen alternatívákat kínálnak utána. Már 5 év alatt is sokat tud avulni. 10 fölött muzeális. Bár az is igaz, hogy régebben lassabb volt a szoftveres elavulás, nem volt rohanás a verziókkal, és gyorsabb a hardveres, mára megfordult.

Meg az is igaz, hogy sokszor ezek a számok csak elnevezés kérdése, mert az XP sem volt egységes, minden SP-re kb. annyit újult (hardverigény is változott), hogy lehet új OS-nek tekinteni. Win7, Win8 nemkülönben. Leglassabban a Win10 avulna, az még húzható lenne 10 éven felül, mert nem volt a megjelenése óta annyira jelentős hardveres meg szoftverarchitekturális fejlődés, inkább csak üzleti érdekből hozzák ki a 11-et, hogy csörögjön a kassza.