( duffy | 2021. 07. 29., cs – 18:48 )

Igényel egyfajta nyitottságot, másfajta hozzáállást, megszokási és tanulási hajlandóságot, és ez az, ami a v1.0 aka jajj, 2 pixellel arrébb került a Word ikonja és nem találom, meg jajj, nincs nekem erre időm, nekem életem van = menni kell facebookozni típusú felhasználóknál teljesen hiányzik. Ez az a réteg, aki mindenképp örökre Windowson fog rekedni, teljesen mindegy, hogy mennyire felhasználóbarát a Linux, meg mit támogat, mennyire hülyebiztos és automatizált

Amellett, hogy nem vitatkozni akarok veled (nagyjából egyetértek) , azt azért látni kell, hogy le lehet nézni a "menni kell fb-ozni" usereket. De...

Az emberek többsége (nagyon nagy többsége) egyszerűen háztartási eszköznek tekinti a számítógépet. Jobb esetben. Rosszabb esetben szükséges, elviselendő rossznak. És neigen lehet felróni egy idegsebésznek, autószerelőnek, de Mancikának sem a főnök előszobájában, ha nem ezt akarja tanulni az egyébként szabad idejében. Baromira idegesítene, ha a kocsim injektorát nem tudná megjavítani az autószerelő, mert "túl új" a szakmunkás bizonyítványához képest és arra hivatkozna, dehát éppen a system.d-t tanulmányozza és nem ért rá követni a szakmájába vágó történéseket. Ezek az emberek egyszerűen használni(!) akarják csak a gépeket, nem érteni és tudni, hogy hogyan működnek. És ez így is van jól.

Ezzel csak annyit akartam mondani, hogy lehet utálni az MS-t, az Apple-t, de amíg tollbamondva, különösebb kérdések nélkül lehet reget szerkeszttetni windows alatt Mancikával is telefonon át (jártam így), addig ha Linuxozik, olyan kérdéseket kell feltenned, hogy érdemben tudj segíteni, amitől eleve kikészül. PL, nem feltétlenül tudja a root jelszót mondjuk egy törött csomag downgrade-jéhez sem.

A Linux desktop éve addig nem jön el, amíg

  • azzal kell kezdened egy kérdésnél, hogy milyen disztribúciót használsz? (már a szóhasználat is idegen sokaknak)
  • amíg belefuthatsz olyanba, hogy ezt a disztribet nem ismerem, utána kell néznem, utána segítek (ilyenkor jön az, hogy ez egy szar, hiszen Te a Nagy Guru sem értesz hozzá)
  • amíg disztriben belül is gyökeres változások jöhetnek egy-egy update után
  • amíg a fejlesztőknek egy marginális réteg számára jelentős többlet munkát igényel egy-egy portolás is a platform töredezettsége miatt

Az első három közösségi, fejlődési, kutatási szempontból hasznos dolgok. De az átlag felhasználó számára inkább nehézségek. Legyenek bármilyen nyitottak is, lehet, mást akar tanulni és/vagy másképp akarja kiélni a kreativitását.

Így viszont átlag (értsd tömeges) felhasználásra jelenleg csak a Win/MacOS marad, mert a sok esetben valós lemaradása ellenére nagy(obb) fokú visszafelé kompatibilitása miatt egy "biztonságos érzetet" ad a júzernek. (Nem számít, hogy az valós vagy vélt biztonság. A lényeg, hogy úgy érzi, ezért magabiztos és képes a valós feladatára koncentrálni.

Szóval van baj a mindsettel, de minden oldalon ;-)