( Raynes | 2021. 07. 28., sze – 21:37 )

Ez egy kicsit fura. Mármint tőled, XP és antibloat hívőtől. Nekem ez új, hogy van olyan verzió, ami 2029-ig támogatott lesz. Nem mintha szükségem lenne rá, de jó tudni. Egy baját látok: úgy tudom, hogy az Enterspájz verziót magánember nem veheti meg. Talán még kulcsot se tudsz hozzá warezolni, vagy .iso-t tölteni legális forrásból. Gondolom torrentre feldobja valaki, na de erre építeni 10 évig?

Mondom: Linux. Értem, hogy nem tetszik, de majd érzékelni fogod egyre jobban, hogy se neked, se a többi régi Windows verzió hívőnek nem lesz más alternatíva hosszú távon. Lehet köröket futni, csak nem mész vele semmire. Eleinte ijesztő lesz, de aztán rájössz, hogy lehet a MS és mindenféle Windows nélkül élni, elég szépen, nem is akárhogy. Főleg mostanában, mikor már minden web, HTML/CSS/JS/Electron alapú, meg univerzális API-kra, parsolható XML-klón/markup/markdown meg open fájlformátumokra, SQL-típusú szintaxisra épül, vagy ha nem, akkor meg unix/POSIX kompatibilis vagy multiplatformos interpreter által futtatott, stb..

Egyébként nagyon örülök, hogy a MS elkezdett ilyen genyó lenni, hogy a Win7-esek alól is még csak nemrég húzta ki a szőnyeget, de már befingották, hogy a Win10 is már csak 4 évig támogatott, és a Win11-nek meg olyan irreális követelményeket írtak elő, hogy a legtöbb embernek ne legyen alternatíva. Ezzel maguk alatt nagyon vágják a fát, de az IT világnak jót tesznek vele. Mára már régóta csak egy akadály van, amit fentebb írtam, a windowsos userek mindset-je, hogy elengedjék a Stockholm-szindróma keretében kialakult Windows függőségüket. Ez tisztán pszichológia, meg hozzáállás kérdése, mint a cigarettáról leszokás.

Plusz most neked is itt lesz az alkalom, hogy fillérekért upgrade-eld azt a régi notit, ha helyreáll a hardverpiac, nem lesz már hiány, és a sok kétségbeesett user, cég szabadul a Win11-gyel nem kompatibilis hardvertől, azok ellepik a használt piacot, meg a refurb cégek kínálatát, akkor elég olcsóért beszerezhetsz valami régebbi genes, de combos és most is releváns i7, nagyobb Xeon, Ryzen 1700 szintű, 4-8 magos, 8-16 szálas, 16-32 giga RAM-os, értelmes dedikált exbányász GPU-s gépet, mivel nem sok embernek kell majd. Ezzel meg elleszel újabb 10-15 évig, és nem kell azon sírni, hogy jajj bloat, jajj magas a CPU terhelés, jajj csak az SD-s DivX megy rajta, stb.. Szerintem még ajándék babzsákot is adnak hozzá, hogy azzal is felzárkózz :D