( hnsz2002 | 2021. 07. 27., k – 20:22 )

Szerkesztve: 2021. 07. 27., k – 20:35

Én nem értem mi ezzel a baj. Gondolkodtak előre, a jövőre, gondoltak arra, amire még nem is lehet. Amikor én tervezek, én is rajzolok oda is kábelt, ahova nem feltétlen kellene (wc-be mondjuk általában nem, de volt egy hotel, ahova kértek egyébként, és igen, telefon miatt)... Mert valamire úgyis kelleni fog... És akkor milyen jó, hogy ott van, és nem kell szopni a behúzással, főleg nem bontással, csövezéssel, stb. Amikor építkezés van, vagy egy teljes falig visszabontás és felújítás, akkor lehet egyszerűen, gyorsan, kényelmesen (bontás, kókányolás [fali kábelcsatorna, taposócsatona, stb...] nélkül) kábelt húzni.

Egy UTP kábelen baromi sok minden el tud működni, akár több minden is, erősáramot kivéve kb. bármi, mondjuk hogy általános célú többeres kábel, hálózat, analóg telefon, analóg kamera, kb. bármilyen gyengeáram, gyengeáramú jel vagy kommunikáció (pl. RS485), kapcsoló, visszajelző led, fotocellás ajtó nyitója....

Mindig túl szoktam tervezni a végpontokat, ahova már az elején kérnek 1-et, oda min. 2-t, de inkább 4-et, de ahova nem kérnek, oda is be szoktam szórni kettőt (mivel általában dupla falicsatit javaslunk - és ha már húzunk, akkor húzzunk kettőt, ne egyet) ahova úgy gondolom, hogy nem árt és hasznos lenne. Általában le vagyok hurrogva, hogy minek annyi, meg minek oda, aztán jobb esetben meggyőzöm és megmarad, rosszabb esetben erősködnek hogy nem és azt húzzuk ki, szinte kivétel nélkül, mindig szükség lenne rá, vagy még annál is többre mint amit oda terveztem... És akkor mindig jönnek a kókány meg kerülő megoldások: jó hát akkor ez menjen wifin; tegyünk be splittert, nyomtatónak meg kártya terminálnak elég 100-as link; tegyünk be kis switchet az asztal alá, és hasonló... Ahelyett hogy akkor húztunk volna 2-vel több kábelt.

Számtalan esetet tudnék sorolni. Volt ahol kötötték az ebet a karóhoz, hogy itt két munkaállomás lesz, semmi több. De mondom mi lesz, ha 3 lesz? Vagy kell nekik egy nyomtató? Nem lesz 3 és nem fognak nyomtatni. Itt lesz az asztal, itt lesz rajta két gép, ide kell két végpont, kész. Majd... Pár héttel nyitás előtt... Ú, hát mégsem ott lesz az asztal, hanem a másik oldalt, mert [akármi]... Akkor mit lehet? Hát mondom semmit, mivel nincs több végpont: szobán keresztülhúzni a kábelt. Úgyhogy szőnyegpadló alatt, meg szegélyen körbe "gyönyörűen" mentek a kábelek az iroda másik oldalába a szép új pár hetes-hónapos épületbe.