( TCH | 2021. 07. 27., k – 11:27 )

Te nem érted, amit én akarok mondani. Nem, banki infrastruktúrát konkrétan nem láttam, de webes lószarból már ezret csináltam; mindenki erőlteti a saját világmegváltó modelljét... Az, hogy régi Java-s appletekben összemosták a bankoknál a service layer-t (bármit is jelent ez a te modelledben) a felülettel, az az implementáció hibája. Ha szerinted JS-ben meg lehet csinálni azt, hogy a service layer a backenden van, akkor Java-ban ne lehetett volna, ne lehetett volna kevesebbet megcsinálni benne? Ha ma lehet a backend oldalon a service layer, akkor az azt jelenti, hogy akkor nem lehett volna? Hát de.
Eddig nem nagyon tudtál olyat mondani, ami tényleg alátámasztaná, hogy a mai megoldásokat nem lehetett volna az akkori technológiákkal megcsinálni. Mi indokolja itt a JS erőltetését?

Össze lehetne, de nem teszik. A JS fejlesztőknek nincs kultúrája, csak telibebasznak mindent JS-sel. Viszont a kliens nem csak a vizuális dolgokból áll, hanem bizony az interakciókból is. Azt pedig - ha látod a forrást - átírhatod és úgy csalhatsz a játékban (reakcióidővel, automatizált szótáralapú válaszadással, amivel akarsz), ahogy akarsz. Hasonlót persze a Flash idején is lehetett csinálni, ha írtál hozzá portsniffert, csak az a különbség, hogy ahhoz azért érteni kellett, a JS forrást meg egy kezdő is átírhatja.