( TCH | 2021. 07. 27., k – 10:32 )

A Flash egy fejlesztői/futtatói környezet. Azt írhattál benne, amit akartál. A legtöbben játékot írtak benne. Pl. a Honfoglalót is abban írták. (Az most más kérdés, hogy mivel a Honfoglalóból freemiumot csináltak menet közben, így nem kár már érte, de a lényeg, hogy azt is kinyírták a Flash kinyírásával.)

Nem az volt a kérdés, hogy a Java applet jó-e, vagy idejétmúlt-e. Biztos lehet ezer okot mondani, hogy miért szar. A JS-re kétezret. (Vagy húszat. BTW, az 1994-es JS nem idejétmúlt?) Mi az, amit nem tudunk megoldani egy "lightweight" (ROFLMAO, 15 MB of JS and still counting, that's still lightweight today!!!1) weblappal, ami valami modern háttérrendszerrel kommunikál? Hát pl. azt, hogy a Java applet bináris volt, a JS meg nem. Ergo a JS kódját mindenképpen vissza fogom tudni fejteni, bárhogy is obfuszkálják. Ez szerinted biztonságosabb, mint a feketedoboz Java applet, csak azért, mert az NPAPI-ban, ill. a Java VM-ben sebezhetőségek vannak? (A browserben, meg a JS VM-ben nincsenek?)
Csak úgy mellesleg mondom, hogy AJAX a JS-ben már kb. másfél évtizede van, tehát ilyen felállásra, amit leírtál, már a kétezres évek közepén is volt lehetőség; akkor miért erőltették pl. a bankok - hogy valami komolyabb felhasználási területet nézzünk - a Java appleteket?

Sz*rk: Alámpostoltál. A backendi rész, úgy, ahogy van bullshit. 20 éve sem abból ált már a backend, hogy select valami from valami. A nagy adatbáziskezelők már a '80-as években is léteztek. A MySQL '95-ös, a PostgreSQL '96-os, az SQLite 2000-es. És 20 éve is meg lehett írni a backendet valami rendes nyelvben, nem csak PHP-ban. Az lehet, hogy ma már több backendi technológia van, de ez nem indokolja, hogy a frontendet JS-ben kelljen megcsinálni. Azt meg pláne nem, hogy a backendet is... /o\