( Gyuszk | 2021. 07. 27., k – 10:18 )

A flash nálam az izgő mozgó forgó zenélő marhaságokra való. Nem érdekel hogy js-ben jobb-e csinálni, mert nem érdekel a téma úgy, ahogy van. Vagy mire való még?

A java applet meg egy idejétmúlt elgondoláson alapszik: a browser izzitson be egy idegen runtime -t és glue code-ozzon azért, hogy elinduljon a böngészőn belül egy webtől idegen technológia. De minek? Mi az amit nem tudunk megoldani egy lightweight weblappal ami valami modern háttérrendszerrel kommunikál? A java classok maradjanak csak a backend/middleware -ben, a presentation layer meg legyen minél fürgébb és könnyebb. Szerintem. Most ne hozd ide az x megás js framework -öket, direkt azt emelném ki, hogy a weboldal könnyű legyen.

Példa: https://wicket.apache.org/

Itt a html-es elementek szépen össze vannak bindelve a háttérrendszer objektumaival. Kevés/nulla JS, nulla flash, nulla java applet. Gyors, mint a szemét. Az üzleti funkcionalitás egy jó részét a háttérrendszerbe lehet átvinni, ami már nem web, és nem szenved attól az örökségtől ami a browsereket sújtja (JS). Ott lehet már szépen dolgozni, és ott is kell megoldani, amit meg lehet. A presentation (browser) meg legyen egy sima display. Minél kevesebb kóddal.

Amúgy a történelmi okfejtésed lehet hogy helyes, de kifelejtetted hogy nem csak frontend létezik a világon. Valószinűleg a backend technológiák fejlődése is hozzájárult ehhez (lásd a linkelt példát, ami egy olyan cucc, ami érinti a háttérrendszert és a frontendet is). Szóval feltételezem azért találták ki a java appletet is 20+ akárhány éve, mert a háttérrendszeri világ kimerült a select valami from valami -ben, és egy rakás dolgot thick clientben kellett megoldani.