( Raynes | 2021. 07. 26., h – 17:42 )

Nem csak gyorsabban indul, meg a game tölt be gyorsabban, hanem minden program töredéke idő alatt megnyílik, bezáródik, telepítődik, a rendszer leállása is szinte azonnali. Frissítések is gyorsabbak, fájlok indexelése, keresése, sok kis fájl másolása, mozgatása, törlése, tömörítése, kódfordítás, videókban seekelés, előnézeti képek és ikonok betöltése, generálása. Minden gyorsabb lesz, a gép hangtalanabb lesz, laptopnál az akkuidő lényegesen megnő. Az egész felhasználói élményt áttolja más dimenzióba, mintha nem is azt a gépet használnád. Ahogy a kolléga írta fentebb, meg én egy másik szálban, egy fél-egy terás SSD sem drága már, de ha valaki annyira meg van szorulva, és csak egy szutyokabb kínai 120-250 gigás belépős TLC/QLC SATA3-as modellt vesz, még az is köröket fut egy HDD-s rendszer köré. Ezen nem szabad spórolni, mert jóval több gyorsulást ad egy SSD, mint a több RAM, meg a több procimag. Ma már egyáltalán nem nagy luxus egy használható méretű SSD, nem úgy, mint 5-10 éve, mikor még tényleg borsos volt az ára a HDD-khez képest, és csak a burzsujok meg techcégek és adatközpontok engedhették meg maguknak. Nem véletlen, hogy ma már a belépő szintű laptopok és brand gépek is SSD-vel jönnek, legalább egy kisebb méretűvel, 120-250 gigással, ami nem nagy szám, de alap rendszer alá elég. A 120-250 gigás SSD ma már újonnan sem drága, használtan meg szinte filléres, mert sokan lecserélték már ezeket is nagyobb modellekre, a régi, kisebb SSD-k meg elárasztották a használt piacot.

Tényleg nem akarok mások zsebében kotorászni, meg az én preferenciáim rátolni másokra, de ha tényleg nem ilyen 0 jövedelemből éltek vagy segélyen (ami nem valószínű, mert virtuális gépekkel és tervezőprogrammal történő munkát emlegettek), akkor ne sajnáljátok a pénzt SSD-re, legalább a rendszer alá, HDD-t használni OS alatt már csak tiszta mazohizmus, felesleges spúrkodás. Én pl. már minden gépemből kidobtam a HDD-t már vagy 4-5 éve, csak külső háttértárnak használom őket archiválásra. Nem bántam meg, annyira hozzászoktam, annyit dob a felhasználáson, hogy már sose bírnék visszamenni HDD-re. Ahogy a nagy felbontású LCD kijelzőkhöz is annyira hozzászokik az ember, hogy már nem tudna CRT-t használni (ha lehetne kapni). Vagy ahogy gondolom ti sem bírnátok visszamenni digitális audio/videók után VHS meg audiókazettához, mert akkora visszalépés dimenzionálisan, kényelemben, minőségben, gyorsaságban.

Csak hogy egy sarkított példát hozzak rá: hajbazer esete, aki mindenből ragaszkodik az ősrégi technológiákhoz, 15 éves laptop, WinXP, de a 64 bitre átállást, meg egy SSD beszerzését még ő se tudta elkerülni, pedig ő extrém antifejlődésmániás, csakazértse-ülökfel-ahájpvonatra típusú ortodox emberke.