( Raynes | 2021. 07. 26., h – 01:32 )

Szerintem ennek a kényszernek az az oka, hogy a felszíni dolgok átdizájnolásával a laikus usernek is mutassanak valami újat, ami indokolta a váltást. Ha mindent úgy hagynak és úgy néz ki, akkor a v1.0-ás user azt fogja mondani, hogy akkor nem változott semmi, akkor minek kellett új verziót megvennie. A felszínen meg főleg a téma, GUI van, ezt tudják variálni, ezt is csak korlátozott mértékben, dokk, tálca, ikonok, indítómenü, mi mással tudnának variálni?

Az már a másik oldala, hogy sok mindent ebben a GUI témában nem lehet kitalálni, nem sok mindent lehet pozitív irányba fejleszteni, így inkább visszafelé fejlesztenek, minden egyre rosszabb, eldugottabb, egyre inkonzisztensebb a GUI. Nem tudnak már mit kínjukban kitalálni.

Az indítómenü meg aztán az a műfaj, hogy egy jól belőtt desktop rendszeren nem is nagyon kéne a usernek használnia. Ami gyakran használt program, kiteszi asztalra, tálcára, dokkra, billkombóra, és indítja onnan közvetlenül. Ilyen Start menüt max. ritkán kéne elővegyen, pl. egy nagyon ritkán használt alkalmazásnál vagy egy újonnan telepített programnál. Hangsúlyozom, ha jól beállított és testreszabott rendszerről van szó.