( veyron007 | 2021. 07. 24., szo – 14:46 )

Régi a post, de jónak tűnik a hely a kérdésemhez, így itt kérdezem.

Helyzet: adott egy új építésű ház, amit egy villanyszerelővel közösen fogunk kábelezni. Ő az erősáramot, én a gyengeáramot húzom, de tipikusan _csak_ UTP CAT 6 fali kábel lesz, ami csillag topológiát használva fut be a ház "szerver szobának" is szánt gépészeti helyiségébe (itt a rack szekrény-be, patch panel-be, majd onnan a switch-be, stb), itt kötöm be a portokat, majd üzemelem be a szerver-t, SW-et, NAS-t, NVR-t stb.
+Esetleg még az enyém a fali védőcsatorna gipszelése, szerelvényezés gyengeáramú része.

A kérdés: abban az esetben ha úgy döntünk, hogy a gyenge áramot a padláson visszük, akkor azt védőcsövezzem-e? vagy védjem-e kábelcsatornában a nyomvonalat (a csatornát talán könnyebb bővíteni később, bár a 20-22 végpont valszeg elég lesz jóidejig, és a gigabit is.
- Abba most légyszives ne menjünk bele, h a 10G jobb lenne, időtállóbb lenne, "more future-proof" - amivel egyébként igenis egyetértek, de a megrendelőnek 120%-osan elég a gigabit)
- Régebbi építésű házaknál/már kész "otthoni" épületbe nem mindig szoktam utólag "extrában" védőcsövezni a padláson. De ha már új a ház és adott a lehetőség a könnyű csövezésre,akkor miért ne? Pl. MÜ III-as védőcsőbe.

Előre is köszi a tancsokat.