( pistok | 2021. 07. 24., szo – 10:41 )

Sehol sem írtam, hogy HDD-vel szopnak a mérnökök. Azt írtam, hogy "a 250 GB-s SSD-t szinte azonnal kinőttük". Egyébként van, aki még HDD-vel dolgozik, de a több mérnökóra akkor sem igaz. A reggeli indulásnál jelentkezik 2-5 perc eltérés. Meg verzió váltáskor. Ha fut a program, akkor semmivel sem lassabb. Egy esetben volt ebből gond, amikor okos mérnökünk "mindent" berakott automatikus indításba. Nála volt ebből némi surlódás, de a gép bekapcsolásától odáig, hogy minden fut 9 perc telt el. Igaz, a reggeli fél órát amit evéssel és egyébbel töltött próbálta ezzel magyarázni.

Kit érdekel a mérnöki rezsióradíj a gép frissítésnél? Az dolgozik és termeli a céges vagyont. Még mindig ott tartunk, hogy azzal nem lesz gyorsabb a munkája, ha nagyobb tárhely van a gépén. Csak nem lehet lusta az informatkával foglalkozó ember, hogy a már nem használt szemetet otthagyja a gépen. 
Oké, hogy van automatizáció és egyebek... De ez nem segít az user környezeten és hidd el, nem lehet mindent automatizálni. Ha pl nem adatmigárció van, hanem újra van telepítve - joggal - hisztizik az user, hogy nem olyan mint előtte volt. Értelmeszerűen nem a cicás háttér a lényeg, hanem a tervező szoftverek beállításai. Ami nem 5 perc és használat közben jön ki, hogy jajj ez sincs beállítva. (A megrendelői igények a beállítás terén megint más téma.)
Érdekelne, hogy miért tartod bullshit kifogásnak a fentieket.
Amikor az IT szolgáltatónk ajánlatát megnéztem hasonló témában kért árajánlatnál - elkerekedett a szemem. Gépenként elszámolt szakember órát és erre jön mindenféle felár a munkaidőn kívül munkavégzésért és még a dátumot is hozzáadják a számlához természetesen.

De hogy spórolós vezetőt játsszak... Melyik döntés a reálisabb? "Az itcsávónak kifizetünk egyszeri 50k-t hogy rendet rakjon a gépeken (vagy az automatizált rendrakásért)" vagy "Költsünk el azokra a gépekre amiket 8 hónap múlva kidobunk (értékesítünk) 2799640 Ft -t (konzumer 1TB-os SSD-t néztem legolcsóbbat) plusz migrációs díjat?"

Szerk: Egyébként van olyan mérnök (néhány speciális) akinek ott a jelentősen nagyobb HDD is a gépében és náluk is kell néha noszogatni, hogy hol-mit tároljanak...