( _Franko_ | 2021. 07. 24., szo – 10:16 )

Konzumer piacon igazad van. Amúgy nem.

Inkább szopjanak a mérnökök és vesszen el több mérnökóra a felesleges várakozással?

40-50k már közelebb áll hozzá a hirtelen megnézett Dell calculator-on, ami csak upgrade felár új gépnél

Akkor maximum kettő mérnök rezsióradíj, ha finnyásak vagyunk és mindenképpen Dell alkatrészek kellene a Dell gépekbe... de ha ilyen a cég, akkor nem a legalját számlázza a mérnöki rezsióradíjnak az ügyfél felé, szóval itt is inkább csak egy mérnöki rezsióradíjról van szó.

Meg hát nem 1-1 darabbal kell számolni, hanem 30-40 géppel...

Azt a 30-40 gépet nem 1-1 mérnök használja munkára? Miért számít az, hogy mennyi gép van? Vélhetően pont annyi ember van, amennyi gép és az emberek mérnöki óradíját kiszámlázza a cég az ügyfeleknek, irreleváns, hogy mennyi gépen szopnak a mérnökök.

Amúgy pont ilyen indoklásnál kezdem rábaszni az ajtót egy-egy ügyfélre, amikor odamegyek, hogy kialakítsunk egy automatizált CI/CD folyamatot és azon megy a nyűglődés, hogy 10-20 dollár az mennyire sok havonta fejlesztőnként, merthogy ez kicsit több, mint a bruttó óradíjuk és vannak ötvenen, az már majdnem egy fél ember bértömege, szóval inkább szopjanak azzal, hogy kézzel csinálják azokat a dolgokat, amelyek ilyenkor automatikusak lennének, ami nyilván több idő, mint havonta egy óra fejlesztőnként, csak nem feltűnő, mert eddig is belefért a munkaidejükbe. Az, hogy az ilyen kevés pénzből könnyen automatizálható feladatok felőrlik és megölik a kreativitást, az nem számít. Fluktuáció van? Majd jön új ember, darab-darab. Hogy egy új ember levadászása terheli a HR-t és a senior embereket és a betanításuk 2-6 hónap? És közben a senior is csökkentett teljesítményen megy? Ugyan már, megspóroltunk ötvenszer 10-20 dollárt!

és akkor ott van a migrációs költség, a kiszedett SSD-k szakszerű adattörlése, azok értéksesítése stb. Másrészt ha tudod azt, hogy a gép életciklusa a cégén van a cégnél, akkor minek költeni elég sok pénzt rá,

Ezek mind bullshit kifogások, de felőlem mindenki úgy szopik, ahogy akar.