( trey | 2021. 07. 23., p – 12:12 )

Na, egész gyorsan válaszoltak,

De hisz fogalmad sincs, hogy mikor küldtem a levelet.

és tök várható volt, hogy az amerikai hivatalok egy lezárt ügyre már magasról tojnak.

Ez esetben nem értem a TI által kiküldött levelet, annak publikálást a weboldalukon és a köré rittyentett médiamegjelentést (kiemelés tőlem):

TI közvetlenül Robert Zinknek, az amerikai Igazságügy-minisztérium (DoJ) csalás elleni osztályvezetőjének, illetve Geoffrey S. Bermannak, a New York Déli Körzet főügyészének írt levelet.

[...]

A TI álláspontja szerint ugyanis az amerikai és a magyar hatóságoknak már régen kommunikálniuk kellett volna egymással, mert van olyan nemzetközi szerződés, az ENSZ korrupció elleni egyezménye, amelyet mindkét ország aláírt, és amely ilyen esetekben információcserét ír elő.

[...]

Ligeti szerint, ha az amerikai hatóságok egyszerűen lemásolják és elküldik Budapestre a birtokukban levő iratokat, akkor itthon is elindulhatna az ügy kivizsgálása, nem kellene várniuk semmilyen hivatalos magyar megkeresésre.

Ennek fényében az összes kommentetek (aka. okoskodás) kb. /dev/null kategória.

A naaaagy kérdés: az amerikai hatóságok ennek ellenére miért kulázták telibe mind a magyar hatóságok, mind a TI megkeresését. Nekem van tippem, bár már kifejtettem nem egyszer :D