( hendrick | 2021. 07. 22., cs – 18:53 )

Nekem anno egy 2008-as telepítésnél minden anyag került 101600+27%-ba Plussz a telepítés volt kb 60-70 khuf. (6 mw+pir érzékelő, 2 nyitásérzékelő, lcd kezelő + a szokásos)

A telepítés áránál nagyon sokat számít az, hogy hogyan van előkészítve a terep. Nálunk minden be volt kábelcsatornázva és a kábelek be voltak húzva a falba, gyakorlatilag csak összekötni kellett, felfúrni az eszközöket és felprogramozni. Van ahol nincs előkészítés, de van ahova be lehet húzni, van ahol nem és kábelcsatornába engedik, van ahol új fali csőrendszert kell betenni. Ezek nagyon tudnak dobni az árakon.

Ami még sokat számít az az, hogy teljesen más árakon veszed meg TE az eszközt és Ő teljesen más áron kapja meg. Ha rajta keresztül veszed meg az eszközöket akkor általában a telepítés is szerényebb összeg lesz. Én szerintem ezzel leszorítottam az anyagárat, hogy megnéztem mennyiért kapom meg legolcsóbban a kívánt eszközöket, de ennek ellenére rajta keresztül vásároltam. Ha jól emlékszem ők ajánlottak ugyanazért az áron valami más kombinált PIR-t ami az általam kinézettnél még olcsóbb volt, de hozta a paramétereket ezért belementem.

Ha te külön veszed meg az eszközt, hiába szereled fel külön, neki azon nincs haszna, akkor több telepítési költséget kell fizess, ez is benne lehet a magas telepítési költségben. (hiába nézed ki a marha akciós szettárat, ő még ennél is olcsóbban kapja meg, mint telepítő, és nem csak az ÁFA miatt). Régebben még el lehetettt csípni némelyik biztonságtechnikai cégnél külön a "telepítői árlistát", de egyre jobban ügyelnek rá, hogy ezt ne lássa a végfelhasználó, afféle "műhelytitok" (te a sima árlistán kaphatod meg, ha van telepítői igazolványod, akkor meg vásárolhatsz a telepítői árlistán, amit általában csak az igazolvány regisztrálása után láthatsz, három éve még néhány forgalmazónak elérhető volt a telepítői árlistája is publicban). 

Ezért is érthető szerintem, ha vastagabban fog a ceruza abban az esetben ha az anyagot nem rajta keresztül veszed - persze ez akkor is nagyon sok, de gondolom elegük van a DIY riasztószerelgetőkből meg abból, hogy utána ha azok qrnak el valamit, nekik kell kijavítani, és ők felelnek érte mert ők adnak számlát róla. Az optimális árat szerintem ezért lehet úgy elérni, hogy a vezetéket berakod a falba és ők szerelik fel, mert így nem kell tartaniuk az amatőr szerelés miatti hibáktól, meg ők sem esnek el attól a nyereségtől, ami a telepítői árak miatt az övék lenne.