( plt | 2021. 07. 22., cs – 11:05 )

Most jutott időm az új KSGER T12-vel tovább forrasztgatni a napelem celláimat, de hiába minden, ha szándék ... Még nem tudom, mi lehet a trükkje a jó forrasztásnak.

Több fejet is kipróbálva, most a BC2-es forrasztóheggyel dolgozom. Ennek kis ovális feje kb olyan széles, mint a cinezett szalag, amit a cellákra kell forrasztanom.

Sajnos azonban még mindig nem tudom, mikor olvad meg a cin, mikor nem. Jelenleg 430 fokra állítom. Van, hogy elsőre szépen ráolvad, van, hogy később többedszerre sem. Mintha a fej mégsem folyamatosan annyi fok lenne, mint amit a kijelző mutat.

Több hibalehetőségre is gondoltam, de egyikkel sem tudom, igazam van-e:

- A forrasztó hegyét mindig úgy kellene tartanom, hogy az ovális lapka teljesen ráfeküdjön a szalagra?

- Ha látom, hogy megfolyt a szalagon a cin, milyen gyorsan húzhatom? Lehet, túl gyorsan húzom? Vagy túl lassan? A túl lassú is lehet baj?

- Lehet, hogy ez a cinezett szalag nem tartalmaz annyi cint, ami összefogja a cellával? Ha további cint adagolok hozzá, sokkal könnyebben megfolyik, bár úgy tudom, a cint sosem lenne szabad közvetlen a pákával megolvasztanom.

- Lehet, mégis túl sok a 430 fok? Vagy még ez is túl kevés? De ha túl sok, akkor még kevésbé fog megfolyni a kisebb hőfokon.

Tehát próbálkozom, csúnya és egyenetlen forrasztásokat csinálok, miközben a bemutató videókon mindenkinek olyan szép lesz. Nem értem, hol rontom el. Továbbra is örömmel vennék építő jellegű ötleteket, tanácsokat.