( LordTutu | 2021. 07. 21., sze – 18:05 )

Tapasztalatok:
 

Vampire V2: A500 ba való FPGA szimulációs kártya előnye hogy a cpu helyére megy és van hozzá kész OS. Hátránya hogy az sd kártya nem alapértelmezett kell hozzá kis ide cf átalakító nethez meg egy 3v3 enc28j60. A videó gyorsítása 1080 amivel csak az a gond hogy nagyon kicsi a távolság amit elvisel ezért érdemes közel tenni egy HDMI erősítőt. Szépen játsza az mp3-at a Paula ic-n. Nem olcsó és a kompatibilitás is kissé bajos de azért megküzd a legtöbb dologgal. Hátrány hogy a régi programok de inkább a játékok az OCS ic-n mennek ki. Ezért bekerült egy RPI scan dubler nálam ami szintén HDMI-n viszi ki a jelet. Ez sem cseréli ki a gyári IC-t hanem leolvassa a jeleket és azt alakítja át. egy HDMI választóval remekül lehet használni. Netezésre HTML4 alatt remekül dolgozik és a https sem akasztja ki hála az open ssl-nek. Ami még bajos az a háttér tár. Mert ha nincs ethernet akkor a WinUae trükközéssel lehet másolni rá ami megoldható de kissé kényelmetlen. Azt tudni kell hogy a V4 miatt a V2 már nem készül.

ACA500 : Ez is egy remek bővítő gyors semmi extrát nem ad grafikailag vagy hálózatban. Viszon ad CF kártyát azaz HDD-t

PiStorm: Alpha hamarosan érkezik egy hozzám tesztelésre de ami a hátránya hoy addig az amiga sem éled fel amég a linux az RPI-n nem áll fel. Ami jó hogy van egy mokolt hálózat és hogy ssh-n lehet felmásolni a dolgokat. Negatív a sok manuális configolás linux alatt hogy a GPIO-n mit szimuláljon de mivel alpha ez nem akkora nagy gond. A másik hogy amiga alatt a hideg reset alatt ami valjuk be azért be esik mindig marha lassú a boot. és ugye csak utánna ad reset jelet ami inditja az alaplapot. ebből is látszik hogy ez nem egy szimulátor hanem a HW hoz közeli de SW megoldás.. Nem mindtha az FPGA nem az lenne.

Ami közös hogy mind ad extra memoriát. 

Minden fejlesztésről kimondhatjuk hogy nehézkes sokesetben bugos, de teszem hozzá az AMIGA OS nem free és a speciális áram körök sem sokat segítenek. Viszont engem lenyűgöznek ezek a gépek melyek 30 év után is köszönik jól vannak.

A koléga amit emlitett hogy a doboz sem kell az a MISTER vagy Vampire v4 Sandonline , Chameleon. Ezeket is próbáltam és a tapasztalatom hogy mindegyik másra jó. Amit sokan nem tudnak hogy nem egy halott platform a mai napig hegesztik. 

Az tény hogy nem main stream cuccok de ami azt illeti ebben az esetben a tegnapi cuccok sem mára. Ebben az a jó hogy levertek egy cölöpöt hogy jó akkor ebből hozzuk ki a maximumot. Teszem hozzá a powerPC re is van OS és nem is rossz. Nem árt néha vissza tekinteni és meglátjuk mennyire nem is fejleszt senki semmit.