( Raynes | 2021. 07. 20., k – 19:26 )

Nem kell semmit átvenni. Nagyon jól tudom miről írok. Havonta mindenhol érdemes frissíteni, de egy hosszú támogatási idejű disztrón két frissítés között több kihagyást engedhetsz meg magadnak, de évente azokat is kell frissíteni, legalább al-kiadásra, mert csak azok támogatottak a következő évben, ha minden évben az akutális alverzióra felfrissítesz legalább. Pl. Ubuntu LTS-nél jelenleg a 20.04.0 máris nem támogatott, csak ha felfrissíted 20.04.2 szintjére, és ezt kb. évenként el kell játszani. Olyan nincs, hogy 5-10 éves támogatási idő, és akkor valaki 5-10 évig nem frissít, vagyis megcsinálhatja, de csak önszopatás, mert nem fogja tudni igénybe venni rá a támogatást.

A rolling csak annyiban más, hogy ott kockázatos évenként egyszer frissíteni, mert akkor túl sok csomagverziót ugrasz át, ami hibalehetőségeket rejthet magában. Ott azért egy havi frissítésnél tovább nagyon nem érdemes halogatni. Nekem ritkán használt gépeken Archnál a max. 3-4 hónap volt, amit nem frissítettem, az nem okozott gondot, simán frissült, de már kockázat kategória. Netes videókon egyértelműen látni, hogy rollingon a 6-12 hónap nem frissítés már határozottan problémákhoz vezet.

Ebben semmi meglepő nincs, nem linuxos specialitás, még Windowson is így van, hogy ott is mindig elő volt írva, hogy X verzió csak úgy van támogatva, ha legalább Y servicepackot, vagy 1-2 évszakos update-del ezelőtti változatot használsz, ha ennél régebbit, akkor a támogatáshoz előbb frissítened kell ezekre.

Ez persze itt a legtöbb embernek evidens, de nem lustáéknak. Most láttam a r/linux redditen is néhány meme fotót, ahol ilyen infocenteres automaták képernyőjén ki van akadva a közel 10 éve telepített Ubuntu 12.04, Unity desktopra fagyva, meg crash utáni rebootként fsck javítási jóváhagyást kérve. Mert egyszer beröffentették, mikor még új volt, aztán magára hagyták ezeket a gépeket. Közben meg időszakosan kellett volna karbantartó frissítés, meg észrevenni, 2017 áprilisa végén lejárt rá a támogatás, azóta már 9 főverzióval arrébb járnak, már évek óta bejött a systemd, Gnome, stb..