( apal | 2021. 07. 14., sze – 14:09 )

A relés vezérlés sima elektrotechnika. A tranzisztor, MOSFET és felhúzóellenállásai már elektronika, azaz másik szakterület.

Tudsz venni olyan SSR-eket amik ugyanazokat a szerelesi standardeket tudjak (pl DIN-sinre pattinthato kivitel, stb) mint a klasszik csattogos relek. Drop-in replacement, ahogy a muvelt spanyol mondana. Szoval olyan nagy divergencia nincs a ket terulet kozott. De ketsegtelen, igen, hogy mas gondolkodast igenyel. 

Az mas kerdes hogy az eredeti leirasban szereplo ~millios szamu csattogtatas mar tenyleg brutalisan sok. Erre, ha jol terveznek, valoban SSR lenne az optimalis ilyen idoskalan. De erre talaltak fel a rele-foglalatokat is, hogy az eleve fogyoeszkozkent tekintett releket gyorsan tudd a helyszinen cserelni. 

Illetve meg egy sajat meglatas/tapasztalas az az hogy kritikusabb/iparibb rendszereknel erdemes visszamerni a releket, raadasul ugy hogy egy xPDT valtozatban mindket allast mered: 10: egyik allas, 01: masik allas, 00: szakadas, 11: zarlat. Ez nagyban segiti a rele-diagnosztikat is meg az uzembiztonsagot is. Persze az ellen nem ved ha egyik allasban beragad a dolog. Ha az is kritikus, akkor az un. biztonsagi releket hasznaljak, ami ket mezei rele sorbakotve, es csak akkor zar ha mindket kort zarod, vagy csak akkor bont ha mindket kort zarod + mind klasszikus, mind impulzus-uzemben mukodik egyszerre.